Je dochter laten besnijden is afgrijselijk. Toch is het geheel of gedeeltelijk verwijderen van de externe vrouwelijke genitaliën een veel voorkomend gebruik in dertig landen in Afrika, het Midden-Oosten en Azië. Meer dan 200 miljoen meisjes en vrouwen zijn besneden. Waarom zouden ouders hun dochter dat aandoen?

 

  • Reden 1: Om er bij te horen

Ouders willen voorkomen dat ze uit de gratie vallen binnen de gemeenschap. Zij zijn van de gemeenschap afhankelijk voor hun levensonderhoud. Daarom gedragen ze zich volgens de heersende normen en waarden en wijken ze daar niet van af.

  • Reden 2: Om te voorkomen dat je dochter seks heeft

Besnijdenis wordt gezien als een manier om je dochter te beschermen tegen seks voor het huwelijk, ongewenste zwangerschappen en seksueel overdraagbare ziektes. Het zou voorkomen dat je dochter een ‘losse moraal’ krijgt. Een dochter die seks voor het huwelijk heeft betekent verlies van eer en aanzien voor de ouders binnen hun gemeenschap.

  • Reden 3: Om een geschikte man voor haar te vinden

Een dochter moet besneden worden om een geschikte man te vinden, want alle jongens en mannen hebben geleerd dat zij geen onbesneden vrouw moeten accepteren.

  • Reden 4: Om status te krijgen

Hoe groter en indrukwekkender de ceremonie van een besnijdenis is, hoe meer indruk je maakt op je dorpsgenoten. Daarmee krijg je status binnen de gemeenschap. Waar je ook woont in de wereld, iedereen vindt het belangrijk hoe mensen naar je kijken en wat zij over je denken.

  • Reden 5: Om je dochter voor te bereiden op de toekomst

De besnijdenis is in veel culturen een overgangsritueel waarmee de dochter wordt voorbereid op het leven als volwassene. Na de rituele besnijdenis is een meisje geen kind meer, maar een volwassen vrouw die klaar is voor het huwelijk.

  • Reden 6: Om een “echte” vrouw van haar te maken

Door ‘onreine’ of ‘niet-vrouwelijke lichaamsdelen’ weg te snijden wordt een meisje een echte vrouw.  

  • Reden 7: Om de prijs op te drijven

Een besneden dochter levert meer op. Om met een meisje te mogen trouwen moet de familie van de bruidegom in veel landen een bruidsschat betalen. Als het meisje is besneden kan een hogere bruidsschat worden gevraagd.

  • Reden 8: Omdat ze zelf zegt het te willen

De dochter zegt vaak zelf dat ze het wil. Zij weet namelijk niet anders. Ze is opgevoed met het idee dat dit één van de belangrijkste momenten van haar leven zal zijn. Daarom zal ze het niet anders willen.  

  • Reden 9: Omdat de seks lekkerder is voor de man

Er wordt gezegd dat door de besnijdenis van de vrouw, de man meer genot ervaart.

Besnijdenis van meisjes moet stoppen

Vrouwenbesnijdenis is een grove schending van de mensenrechten van meisjes en jonge vrouwen. Het brengt enorme gezondheidsrisico’s mee. Het kan leiden tot ernstige bloedingen, infecties, cystes, plas-, menstruatie- en seksproblemen, complicaties bij bevallingen met mogelijk de dood van moeder en kind tot gevolg. Het doet niks voor vrouwen zelf. Ze moeten een leven lang  voortleven met de fysieke pijn en psychische klachten en krijgen meestal geen medische of geestelijke zorg.

Wat doet Terre des Hommes?

Met voorlichting voor ouders en de meisjes zelf, voorkwamen we de afgelopen jaren dat meisjes werden besneden. In Tanzania hebben wij gezorgd voor een alternatief overgangsritueel waarbij de meisjes in een opvangcentrum tijdens de periode van de overgangsrite werden opgevangen en weerbaarheidstrainingen kregen, afgewisseld met sport- en spelactiviteiten en ouders de belofte uitspraken hun dochters niet te zullen  laten besnijden.

Terre des Hommes maakt samen met Plan Nederland en DCI-ECPAT onderdeel uit van de Girls Advocacy Alliance (GAA). Deze alliantie pleit  bij overheden en lokale leiders voor betere beleid en handhaving van wetgeving  om meisjes en vrouwen te beschermen tegen deze schadelijke traditionele praktijken.  

 
Share this: