Honderdduizenden vluchtkinderen uit Syrië wachten in Libanon en Jordanië tot het vrede wordt en ze weer terug kunnen naar huis. Ook naar school gaan is voor velen een droom. Daar is recent verandering in gekomen. Afgelopen september is in Libanon officieel het eerste opleidingscentrum van het project 'Back to the Future' geopend: Het Khenchara ‘BTF’ Educational Center. De kinderen zijn zo enthousiast dat ze stiekem liever op school zitten dan thuis. Ahmad (16) is één van de gelukkige kinderen die in het centrum onderwijs krijgt. 

Noodhulp / Vluchtelingen

Een maatschappelijk werker ontdekte dat Ahmad al zes jaar niet naar school was geweest. Hij had een achterstand in Arabische lees- en schrijfvaardigheden en zijn kennis van de Franse taal was onvoldoende om lessen te volgen op de lokale school. Nu is hij weer terug in de schoolbanken. Hij wordt iedere dag met de bus opgehaald. Zijn ouders hoeven zich geen zorgen te maken over geld voor een maaltijd, want voor lunch wordt gezorgd. Naast praktische vaardigheden krijgt Ahmad les in reken-en schrijfvaardigheden en basiskennis voor administratie. Ahmad heeft weer een toekomstperspectief. 

Timmerman worden

’Als ik mijn opleiding heb afgemaakt wil ik net als mijn vader ook timmerman worden’. Naast studeren is er ook tijd voor ontspanning met de andere kinderen. Drama, kunst en sportactiviteiten maken onderdeel uit van het aanbod. Ahmad voetbalt regelmatig met zijn nieuwe vrienden in het centrum. Met zijn enthousiasme en gretigheid om nieuwe dingen te leren is hij een perfect voorbeeld voor de medestudenten, aldus de begeleider van het centrum.

Onderwijs voor 200 kinderen

In het Khenchara Educational centrum krijgen 200 kinderen dagelijks onderwijs. Het is een van de 19 opleidingscentra die de afgelopen periode is geopend in Libanon.Omdat lokale scholen veelal onderwijs geven in het Frans, is het voor Syrische vluchtkinderen moeilijk om de lessen te volgen. Na een vaak moeizame poging, kunnen ze toch niet aanhaken. In de nieuwe centra worden lessen gegeven in het Arabisch en worden de kinderen voorbereid op het vervolgonderwijs in Libanon door het geven van Franse les.

'Back to the Future'

Het project 'Back to the Future' is een samenwerking van Terre des Hommes, War Child en AVSI, met financiële steun van het Madad Fund van de Europese Unie. Het project stelt bijna 19.000 vluchtkinderen in Libanon en Jordanië weer in staat om naar school te gaan. 

Nu de rest nog...

Kinderen die kwetsbaar zijn voor uitbuiting, hebben bescherming en hulp nodig. Samen met partnerorganisaties en onze donateurs zorgen wij voor opvang, zorg en scholing. Ahmad kreeg hulp en kan weer naar school. Nu de rest nog. Helpt u mee?

Lees meer over 'Back to the Future' >>

Share this:

Related stories