Birang (18) woont in Cagbuhangin, een deelgemeente in de stad Ormoc City in de Filippijnen. Ze is het vierde kind uit een gezin van zeven. Haar ouders verdienden hun geld door te werken op een suikerrietplantage. Birang was tien toen haar vader in de gevangenis terecht kwam. De inkomsten van haar moeder waren niet voldoende om eten voor het gezin te kopen, dus waren Birang en haar broers en zussen gedwongen te helpen op de plantage. Hierdoor kon Birang nauwelijks meer naar school.

 

Terre des Hommes strijdt tegen kinderarbeid

Tussen het werken op de plantage door volgde Birang onderwijs via Terre des Hommes’ partner ECLIPSE. Ze viel op bij de sociaal werkers van ECLIPSE en werd aangemoedigd om zich verkiesbaar te stellen als jongerenvertegenwoordiger. Dat deed zij en ze werd gekozen als vertegenwoordiger van haar deelgemeente. Als jongerenvertegenwoordiger mocht ze alle kinderen in haar gemeente vertegenwoordigen in een nationale anti-armoede commissie. Ze kreeg ook een eigen radioprogramma op één van de radiostations in Ormoc City. In deze show gaf ze voorlichting aan haar jonge luisteraars over kinderrechten.

Andere kinderen helpen

Hoewel haar termijn als jongerenvertegenwoordiger inmiddels voorbij is zet Birang zich nog steeds in voor kinderrechten. Ze is een veelgevraagd spreker over kinderrechten en het voorkomen van kinderarbeid. Inmiddels heeft ze heel wat belangrijke evenementen bezocht en ontmoette ze belangrijke mensen zoals oud-president Benigno Aquino III en Senator Grace Poe. Daarnaast volgt ze een bacheloropleiding Sociaal Werk aan de universiteit. Het is haar ambitie om na haar studie kinderen te helpen die het minder goed hebben. Net zoals de sociaal werkers van ECLIPSE haar en andere kinderen in haar buurt hielpen.

Dankbaar voor het vertrouwen en de motivatie

"Dankzij de ondersteuning, het vertrouwen en de bijeenkomsten van de sociaal werkers van ECLIPSE, heb ik mij kunnen ontwikkelen tot de persoon die ik nu ben. Ik ben zo dankbaar voor iedereen de me aanmoedigt, motiveert en er in gelooft dat ik het kan maken. Ondanks de uitdagingen die ik en mijn familie hebben doorstaan", vertelt Birang.

Aanpak van kinderarbeid in Azië

Het verhaal van Birang staat niet op zichzelf. Veel kinderen in Azië worden door armoede gedwongen om te stoppen met school en te gaan werken. Ze moeten, vaak onder dwang, uitputtend en zwaar werk doen in ongezonde en gevaarlijke omstandigheden. Samen met lokale partners stopt Terre des Hommes de ergste vormen van kinderarbeid in Azië. We helpen kinderen terug naar school, we bieden beroepsopleidingen en medische ondersteuning. Ook lobbyen we bij overheden zodat de rechten van kinderen beter worden beschermd.

Nu de rest nog…

Kinderen die slachtoffer zijn van uitbuiting, hebben bescherming en hulp nodig. Samen met onze partners en donateurs zorgen we dat kinderuitbuiting stopt. Birang hebben wij kunnen helpen en gaat nu weer naar school. Nu de rest nog. Helpt u ook mee?

Lees meer over de aanpak van kinderarbeid in Azië >>

Share this:

Related stories