Als de ouders van Bithy (15) via via horen dat hun dochter verkering heeft met een jongen van 24 jaar uit een nabijgelegen dorp, besluiten ze het meisje direct uit te huwelijken. De schande voor het gezin is anders te groot. Hun droom dat hun enige kind een goede opleiding volgt en lerares wordt, gaat in rook op. Gelukkig komt er hulp voor Bithy.  

Kindermisbruik / Kindhuwelijken

Bithy trekt na het huwelijk direct in bij haar schoonouders en haar man, die nog studeert. Ze mag niet meer naar school en wordt onder druk gezet om snel zwanger te worden. Maar Bithy is hier nog niet klaar voor. De lokale partner van Terre des Hommes in Bangladesh komt in contact met het meisje, haar man en schoonfamilie. De partner betrekt hen bij bijeenkomsten waarin families via onder meer video’s en theater voorlichting krijgen over de gevaren van kindhuwelijken en de rechten van kinderen. Bithy’s man doet mee aan speciale trainingen voor echtgenoten en hij wordt samen met zijn jonge vrouw verwezen naar een gezondheidscentrum waar het stel informatie over anticonceptie krijgt.

Weer naar school

Nu, twee jaar later, gaat Bithy, hoewel haar man en schoonfamilie het hier in het begin niet eens mee waren, weer naar school. Ze doet nog steeds actief mee aan de voorlichtingsactiviteiten en de partner van Terre des Hommes bezoekt haar regelmatig thuis om vinger aan de pols te houden. Bithy’s man gebruikt nu voorbehoedsmiddelen. Bithy wil voorlopig niet zwanger worden en hoopt dit tot na haar 20e uit te kunnen stellen. “Mijn leven is veranderd. Ik hoop dat ik de droom van mijn ouders om lerares te worden, alsnog kan laten uitkomen.”

Hulp voor kindbruiden

Bithy doet mee aan het programma IMAGE. Dit is het eerste programma in Bangladesh speciaal voor getrouwde meisjes. Het programma betrekt niet alleen de meisjes, maar óók hun echtgenoten en schoonfamilies. Het is het eerste programma dat voor media-aandacht zorgt, juist voor deze onzichtbare, vergeten groep kinderen. Minister Ploumen die het trainingscentrum heeft bezocht sprak hierover: “Iedereen moet deze verhalen kennen. Het is erg belangrijk dat er een gedragsverandering komt.”

Nu de rest nog

Kinderen die slachtoffer zijn van uitbuiting, hebben bescherming en hulp nodig. Samen met partnerorganisaties en onze donateurs zorgen wij voor opvang, zorg en scholing. Bithy kreeg hulp en kan weer naar school. Nu de rest nog. Helpt u mee?

Lees meer over het IMAGE programma voor kindbruiden in Bangladesh >>

 

Share this:

Related stories