In Oost-Afrika zijn steeds meer kinderen het slachtoffer van commerciële seksuele uitbuiting: ze worden gedwongen tot seks, of tot het verrichten van seksuele handelingen voor een camera. In ruil daarvoor krijgen zij of hun familie geld, kleding, onderdak en bescherming. Cissy (17) uit Oeganda was één van de vele meisjes die met leugens naar de de grote stad werd gelokt en gedwongen werd om in de seksindustrie te werken. Pas na drie jaar zag zij kans om te ontsnappen. Ze vertelt haar verhaal.   

Terre des Hommes pakt seksuele uitbuiting aan

Het leven in de stad leek prachtig

Cissy: “Mijn beste vriendin verdween naar Kampala (hoofdstad van Oeganda), en kwam na een tijdje terug, vol spannende verhalen en gekleed in de laatste mode. Alles wat ze vertelde over het leven in de stad leek prachtig. Volgens haar kon je er heel makkelijk geld verdienen. Ik wilde zó graag net als zij zijn! Daarom ben ik als 13-jarige weggelopen bij mijn grootouders, en met mijn vriendin naar Kampala gegaan.

Toen hoorde ik wat het werk inhield...

In de stad bracht ze me naar ‘Tante Rosa’, dat was meteen de laatste keer dat ik die vriendin zag. Ik werd met open armen ontvangen en de eerste paar dagen verwend met lekker eten en mooie kleding. Daarna nam Tante Rosa me mee naar een huis waar ik voortaan zou wonen en werken. Ik hoorde wat dat werk inhield: ik moest seks hebben met mannen. Ik weigerde, maar de ‘tante’ die eerst zo aardig leek begon te dreigen. Ze had mijn vriendin betaald om meisjes in haar geboortedorp te gaan ronselen. Ik moest al het geld voor mijn reis, kleding en eten terugverdienen. Uiteindelijk heb ik toegegeven, want ik kon nergens anders heen.

Drie á vier mannen per dag

Mijn eerste klant was heel dronken en gebruikte geen condoom. Het werk maakte me depressief en ik begon op advies van de andere meisjes alcohol en drugs te gebruiken. Hoe meer klanten ik had, hoe meer geld ik verdiende: 3 à 4 mannen per dag betekende 2000 à 3000 Oegandese shilling (tussen de circa 0,50 en 0,70 euro per dag). Maar het was de meest pijnlijke manier van geld verdienen. Drie jaar lang zat ik opgesloten, de enige keren dat ik naar buiten mocht, was om anticonceptie-injecties te halen, en dan ging die tante altijd mee.

Pas na drie jaar ontsnapt

Pas na drie jaar mocht ik een keertje alleen de straat op, om zeep te kopen. Meteen ben ik ontsnapt. Ik ben opgevangen en heb een cateringopleiding kunnen volgen. Ik werk nu als koksmaatje in een hotel. Daarmee verdien ik 100.000 shilling per maand (ongeveer €25) plus kost en inwoning. Eindelijk kan ik zelf beslissen over mijn eigen leven.”

Nu de rest nog...

Terre des Hommes helpt niet alleen jonge slachtoffers van seksuele uitbuiting zoals Cissy, maar richt zich ook op het voorkomen van kinderprostitutie en andere vormen van seksuele uitbuiting van kinderen. In de eerste helft van 2017 zijn onder meer 400 kwetsbare kinderen bereikt met voorlichtingscampagnes over de risico’s van seksuele uitbuiting en  het belang van onderwijs. We hielpen 40 huishoudens met kinderen die het slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting genoeg inkomsten te verdienen. Cissy konden we helpen. Nu de rest nog. Doet u mee?

Lees meer over de strijd tegen seksuele uitbuiting van kinderen in Oost-Afrika >> 

 

Share this:

Related stories