Onderwijs is voor velen de enige hoop om de armoede in Azië te ontvluchten, maar het traject om een opleiding af te ronden is niet altijd eenvoudig. Ook voor Diane (19) was dat niet makkelijk. Ze is één van de vele jonge slachtoffers van seksuele uitbuiting in de Filippijnen. Haar situatie leek uitzichtloos, maar dankzij goede hulp en begeleiding kon zij studeren en groeide zij zelfs uit tot een strijder voor kinderrechten.

Terre des Hommes pakt seksuele uitbuiting aan

Zware last voor de familie

Diane is de oudste dochter in een arm gezin uit Mandaue, in de provincie Cebu, in de Filippijnen. Haar moeder is huisvrouw en haar vader werkt als beveiliger. Hij verdient nauwelijks voldoende om zijn gezin te onderhouden. Sinds de dood van haar grootvader heeft het gezin ook schulden, omdat haar ouders verantwoordelijk zijn voor de kosten van de begrafenis. Het gezin woont in een deprimerend en dichtbevolkt gedeelte van Mandaue. Diane’s familie heeft alleen toegang tot water via een waterput die ze met de rest van de gemeenschap moeten delen. Ze kunnen zich geen kraanwater veroorloven.

Een goede leerling in slechte omstandigheden

Diane was op school een goede leerling en vol enthousiasme om door te leren. “Ik was altijd ontzettend gemotiveerd om mijn studie af te ronden omdat ik denk dat het mijn enige kans is op een betere toekomst en de enige manier om mijn familie en jongere broers en zussen te helpen. Na de middelbare school heb ik geprobeerd een beurs te krijgen om het collegegeld voor mijn vervolgopleiding te betalen, maar al mijn aanvragen werden afgewezen,” vertelt Diane.

“Lange tijd voelde ik me verloren en was ik boos. Ik was teleurgesteld en ontmoedigd door alle problemen in het leven,” vervolgt ze. Dat was het moment waarop Diane met oudere mannen begon te daten in ruil voor spullen. De gezinssituatie, armoede, teleurstellingen, de onbeschermde leefomgeving en haar jonge leeftijd maakte van Diane een makkelijk slachtoffer van seksuele uitbuiting.

Sociaal werkers

In 2013 kwam Diane voor het eerst in aanraking met een sociaal werker van een Terre des Hommes partner in haar buurt. Een vriendin van haar deed mee met de activiteiten van de sociaal werkers en overtuigde Diane om ook mee te doen. De organisatie ontfermde zich over Diane. Ze kreeg vier maanden therapie en ook haar familie kreeg hulp en begeleiding. De organisatie regelde ook een aanbeveling voor een studiebeurs voor haar, zodat zij kon studeren aan een particuliere universiteit. Het ging steeds beter met Diane. In april 2016, werd zij door de Terre des Hommes partner naar voren geschoven om een opleiding te volgen tot Peer Educator voor kinderrechten.  

Kinderrechtenactivist

Sinds juli 2016 is Diane een enthousiaste kinderrechtenactivist en voert zij campagne om kinderen in haar buurt bewust te maken van de risico's van seksuele uitbuiting. 

Nu de rest nog

Kinderen die slachtoffer zijn van uitbuiting, hebben bescherming en hulp nodig. Samen met partnerorganisaties en onze donateurs zorgen wij voor opvang, zorg en scholing. Diane kreeg hulp. Nu de rest nog. Helpt u mee?

 

Over Down to Zero

Gelukkig heeft Terre des Hommes Diane, vanuit de Down to Zero alliantie, kunnen helpen en een betere toekomst kunnen geven.Wereldwijd zijn twee miljoen kinderen slachtoffer van commerciële seksuele uitbuiting. Terre des Hommes, Plan Nederland, Defence for Children - ECPAT, Free a Girl en ICCO Cooperation bundelen hun specialistische kennis, krachten en ervaring om, samen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken, commerciële seksuele uitbuiting in elf landen in Azië en Latijns Amerika uit te bannen. De alliantie genaamd ‘Down to Zero’ doet dit door kinderen en jongeren in staat te stellen zelf voor hun rechten op te komen, gemeenschappen te helpen hun kinderen beter te beschermen tegen commerciële seksuele uitbuiting en relevante beleid en wet- en regelgeving in de elf landen te verbeteren en implementeren. Ook werkt de alliantie samen met het bedrijfsleven om, bijvoorbeeld in de toeristische sector, seksuele uitbuiting van kinderen te voorkomen en aan te pakken. Lees meer over Down to Zero >>

 

Share this:

Related stories