Kinderen die wegtrekken van huis, op zoek naar een beter leven elders. Gedwongen door de omstandigheden, gelokt door valse beloftes. Kinderhandel en onveilige migratie zijn een groeiend probleem in Oost-Afrika. De 10-jarige Divina uit Tanzania is één van de vele kinderen die er slachtoffer van werd. Ze verliet haar dorp om met een kennis van haar ouders mee te gaan naar de stad. Ze dacht daar school te gaan, maar in plaats daarvan moest zij keihard werken als huisslaafje. Totdat een partner van Terre des Hommes een huis-aan-huis onderzoek hield in haar buurt. Divina vertelt haar verhaal. 

Kinderhandel

Divina (10 jaar): “Ik ben geboren op het platteland van Tanzania, aan de andere kant van het Victoriameer. Thuis was er geen geld, zelfs niet om mijn zus en mij naar school te sturen.

Een mooie belofte

Op een dag liep mijn moeder weg, ze kon niet meer tegen de armoede. Ik was net 9 geworden en bleef achter met mijn vader en zus. Toen kwam er een dame naar ons dorp voor een begrafenis. Deze Mama Mariam bood mijn vader aan om voortaan voor mij te zorgen. Ze nam me mee naar Mwanza en beloofde dat ze mij daar naar school zou sturen.

Vloeren boenen, schrobben en water halen 

Eenmaal in haar huis aangekomen, bleek dat ze heel andere plannen had. Ik moest het hele huishouden doen, vloeren boenen, de was schrobben, schoonmaken, afwassen, water halen en koken. Elf maanden lang was ik Mama Mariam’s huisslaafje. Mijn hoop om ooit naar school te gaan vervloog en ik dacht dat ik mijn zus nooit meer zou zien.

Bevrijd 

In juni 2017 ben ik ontdekt tijdens een huis-aan-huis onderzoek naar kinderarbeid van het wijkcomité samen met Kiwohede, een partner van Terre des Hommes. Ik ben onmiddellijk uit dat huis weggehaald en Mama Mariam is gearresteerd. Het onderzoek loopt nog, in voorbereiding op de rechtszaak tegen haar.

Hulp en terug naar school

In de tijdelijke opvang kreeg ik hulp om mijn ervaringen te verwerken. Daarna ben ik naar huis gebracht, naar mijn zus en vader. Voor het eerst in mijn leven ga ik nu naar school, dankzij de steun van het programma. Kiwohede blijft een oogje in het zeil houden, elke maand checken ze of alles nog steeds goed met mij gaat.”

Nu de rest nog...

Terre des Hommes richt zich zowel op slachtoffers van kinderhandel, als op het beschermen van migrerende kinderen tijdens hun tocht. In het eerste halfjaar van 2017 zijn onder meer 1.373 slachtoffers en kwetsbare kinderen geholpen (weer) naar school te gaan. Zo werden kinderen zoals Divina gered van kinderhandel en behoed voor uitbuiting. Nu de rest van de kinderen nog. Helpt u mee? 

Lees meer over de aanpak van kinderhandel in Oost-Afrika >>

Share this:

Related stories