Het noorden van Kenia lijdt nog altijd onder droogte, door het uitblijven van voldoende regen tijdens vier opeenvolgende regenseizoenen. Te weinig neerslag heeft een direct gevolg voor de voedselzekerheid van mens en dier, omdat gewassen niet kunnen groeien en graasgebieden uitgeput raken. Kinderen lijden honger, zoals de 3-jarige Hajiru Quri uit Marsabit. Zijn moeder Qabale Boru Jillo (34) vertelt:

Noodhulp

‘Zoals iedereen in dit gebied zijn wij veehoudende nomaden. Normaal gesproken trekken we rond met onze kudde. We houden geiten en enkele kamelen. Af en toe handelen we in onze dieren, maar onze voornaamste bron van inkomsten is de melk die onze kudde geeft. Die verkopen we, en wat er overblijft, gebruiken we zelf. Mijn zoontje Hajiru is dol op melk.

Geen melk meer voor Hajiru

Vanaf begin dit jaar, toen de droogte met de dag verergerde, lukte het niet meer om onze kudde voldoende te laten grazen en drinken. De melkproductie van de dieren droogde op en veel van onze dieren zijn uiteindelijk gestorven. Geen melk betekende geen geld en steeds minder eten voor ons. De situatie was echt zorgelijk. Basis producten zoals rijst, meel en suiker werden een luxe die we niet konden betalen. Melk voor Hajiru lukte al helemaal niet meer. Met deze cash transfer kan ik dat allemaal kopen. Ik ben heel gelukkig dat ik mijn kind weer goed te eten kan geven.

Giro555

De humanitaire hulp van Terre des Hommes in het noorden van Kenia is tot stand gekomen dankzij de Samenwerkende Hulp Organisaties (SHO), ook wel bekend als Giro555. 

Nu de rest nog...

Terre des Hommes wil kinderen beschermen tegen uitbuiting. Juist in noodsituaties zijn kinderen bijzonder kwetsbaar om slachtoffer te worden van uitbuiting. Terre des Hommes streeft naar een gerichte en efficiënte bescherming van kinderen in noodsituaties. Waar mogelijk werken we daarbij zoveel mogelijk samen met andere, lokale organisaties. De aanpak van Terre des Hommes is gericht op preventie van uitbuiting, kinderbescherming, onderwijs en gezondheidszorg. Hajiru en zijn moeder konden we helpen. Nu de rest nog. Helpt u mee?

Lees meer over het noodhulpprogramma voor kinderen >>

Share this:

Related stories