Toen de Syrische Jehad (27) zo’n jaar geleden als vrijwilliger begon in de winkel van Terre des Hommes in Beverwijk, begreep hij nog nauwelijks Nederlands. Inmiddels kan hij zichzelf prima verstaanbaar maken. ‘Ik maak misschien veel fouten, maar ze begrijpen me’, lacht Jehad.

Noodhulp / Vluchtelingen

Een leven opbouwen

Contact met klanten, mensen ontmoeten en Nederlands oefenen; dat is waarom Jehad, Alaa (32) en Ibraheem (40) zo graag in de winkel staan. Alaa en Jehad komen uit de Syrische stad Hama, Ibraheem komt uit Daraa. Alle drie zijn ze enkele jaren geleden gevlucht voor de oorlog in hun land. De mannen waren er niet veilig. ‘Ik moest meevechten in het leger. Maar ik was al eerder soldaat geweest, ik wilde niet meer’, vertelt Jehad. Dus moesten ze hun familie achterlaten op zoek naar een veilige plek. Die vonden ze in Nederland. Over Nederlanders zijn ze zeer te spreken: ‘echt leuke, aardige mensen’, vindt een stralende Alaa. Maar werk vinden is niet makkelijk. Alaa heeft in Syrië rechten gestudeerd, Jehad en Ibraheem waren verpleegkundigen. Maar om in hun eigen vakgebied aan de slag te kunnen, moeten ze een opleiding in Nederland volgen. En daarvoor moeten ze de taal machtig zijn.

Nederlands leren

Daarbij komt het vrijwilligerswerk in de Terre des Hommes-winkel goed van pas. Door klanten te helpen oefenen de mannen hun taalkennis in de praktijk. De Nederlandse vrijwilligers voeren gesprekken met ze, soms lezen ze samen een boek. Via het werk hebben de gevluchte Syriërs aardig wat mensen leren kennen, ook Nederlanders.

Daarmee hebben Jehad, Alaa en Ibraheem een flinke stap gezet sinds hun tijd in het asielzoekerscentrum, waar ze vooral met andere vluchtelingen omgingen. Met 5 mannen deelde Alaa zijn kamer. ‘Dat geeft niet, hoor. Al waren het er 20, het belangrijkst is veiligheid, een dak boven je hoofd en een bed,’ benadrukt Alaa. ‘Maar ik kan niet thuis zitten, ik hou van bezig zijn’. Dus hielp hij met eten maken en opruimen en organiseerde hij biljart- en tafeltennis-toernooitjes.

Actief bezig zijn

Sinds Alaa een eigen woning heeft in Beverwijk is hij ook als vrijwilliger aan de slag bij de bibliotheek en het sportcentrum. ‘Ik ben zelfs kort geleden voor de tweede keer kampioen tafeltennis van Noord-Holland geworden’, vertelt hij trots. Ook Jehad en Ibraheem steken graag de handen uit de mouwen. Zo gaat Jehad af en toe wandelen met een oudere dame.

Maar uiteindelijk willen zij dolgraag weer in de zorg aan de slag. Dus blijven ze Nederlands oefenen, hoe lastig ze de taal ook vinden. Jehad probeert thuis af en toe Nederlands te praten met zijn 6-jarige dochtertje, die het al beter spreekt dan hij. 

Alaa voelt zich helemaal thuis als verkoper in de Terre des Hommes-winkel en ziet zichzelf over tien jaar wel een eigen winkel runnen. ‘In Syrië had ik ook een winkel, waar ik schoolspullen verkocht. Zo ontmoette ik mannen, vrouwen, kinderen: ik hou gewoon van het contact met mensen.’

Lees meer over de Terre des Hommes winkel in Beverwijk >>

 

Share this:

Related stories