Voor miljoenen kinderen in Oost-Afrika is werken een dagelijkse realiteit. Dat betekent dat hun schoolopleiding op zijn minst ernstig wordt belemmerd; maar vaak gaan deze kinderarbeiders helemaal niet naar school. Maduka (16) uit Tanzania was één van die kinderen. Hij deed zwaar en gevaarlijk werk in de goudmijnen. Dankzij de tussenkomst van Terre des Hommes partner Rafiki SDO kon hij daarmee stoppen. Nu volgt hij nu een beroepsopleiding én spreekt hij in zijn vrije tijd met andere jonge mijnwerkers om hen te overtuigen ook met het gevaarlijke mijnwerk op te houden. 

Terre des Hommes strijdt tegen kinderarbeid

Ziektes en uitbuiting

Maduka: “Ik verbrijzelde gouderts, en ik spoelde het fijngemalen erts met kwik om het goud eruit te halen. Het was zwaar en uitputtend werk, waar ik letterlijk ziek van ben geworden. Door het fijnstof heb ik tuberculose opgelopen en via het spoelwater ben ik besmet met bilharzia.* Ik werd bovendien voortdurend uitgescholden door mijn bazen en kreeg soms zelfs niet uitbetaald.

Vriendjes werkten ook in de mijnen

Toen ik van de lagere school kwam ben ik in de mijnen begonnen. Ik was veertien jaar oud. Thuis zijn we met zeven kinderen, en mijn ouders verdienen de kost met kleinschalige akkerbouw en veeteelt. Geld voor iets anders dan eten en onderdak, zoals een middelbare schoolopleiding, is er niet. Mijn vrienden hebben me overgehaald om in de mijnen te gaan werken. Ik verdiende best goed, per dag ongeveer € 4,20. Maar ik was voortdurend moe, en toen ik ook nog eens die ziektes kreeg, wilde ik niets liever dan stoppen.

Automonteur worden

Dat kon gelukkig, dankzij de tussenkomst van Rafiki SDO (Terre des Hommes’ partner in de goudmijnstreek van Kahama, Tanzania). Ik volg nu een beroepsopleiding in autotechniek. Mijn ouders zijn getraind in ondernemersvaardigheden en timmeren inmiddels aan de weg met de verkoop van vis, groente en fruit. Mijn doel is om een veelgevraagd automonteur te worden, zodat ik mijn familie kan helpen hun inkomen te verbeteren. Dat niet alleen, ik weet nu ook alles van de gevaren van het mijnwerk voor kinderen. In mijn vrije tijd spreek ik andere jonge mijnwerkers daarover. Ik heb al vier andere kinderen overtuigd om te stoppen met het gevaarlijke mijnwerk.”

* Bilharzia is een tropische worminfectie die wordt overgebracht door aanraking met besmet zoet water en die onbehandeld tot zeer ernstige complicaties kan leiden, zoals levensbedeigende leverafwijkingen.

Nu de rest nog

Kinderen die slachtoffer zijn van uitbuiting, hebben bescherming en hulp nodig. Samen met partnerorganisaties en onze donateurs zorgen wij voor opvang, zorg en scholing. Maduka kon geholpen worden. Nu de rest nog. Strijd mee met Terre des Hommes.

Lees meer over de strijd tegen kinderarbeid in Oost-Afrika >>

Share this:

Related stories