De 17-jarige Mae bleef vaak tot laat in de nacht van huis met haar vriendinnen. Ze was al meerdere keren gestopt met school. Op het eerste gezicht leek Mae een opstandige tiener, maar er schuilde meer achter haar gedrag.

Terre des Hommes pakt seksuele uitbuiting aan

De hulpverleners van FORGE, een lokale partnerorganisatie van Terre des Hommes op Cebu, in de Filippijnen, kwamen er achter wat er aan de hand was. "Mijn moeder dwong mij tot webcamseks. Ik herinner me nog mijn eerste keer. Ik chatte met een westerse man, waarvoor ik seksuele handelingen voor de camera moest doen. In ruil hiervoor kreeg ik 1000 peso (18 euro)", vertelde Mae (17) aan de hulpverleners.

‘Nu weet ik dat ik speciaal ben’

Een alerte leraar op haar school had al een vermoeden dat er meer aan de hand was. Hij had gezorgd dat Mae in contact kwam met FORGE, een organisatie die slachtoffers van seksuele uitbuiting opvangt. Ondanks de angst en onzekerheid van Mae was het de hulpverleners gelukt om haar vertrouwen te winnen. Mae vertelde uiteindelijk over de uitbuiting en het misbruik thuis. Bij FORGE kreeg zij therapie en volgde ze lessen over kinderrechten, hygiëne, seksualiteit, kinderhandel en cyber-pornografie. Ze leerde in te zien dat het gedrag van haar moeder verkeerd was. Dankzij de hulp kreeg Mae meer zelfvertrouwen. Mae: ‘Hierdoor besefte ik dat ik speciaal was, ondanks wat er was gebeurd.’

Opnieuw slachtoffer

Maar de begeleiding die Mae kreeg was pas het begin van de strijd. Vier maanden nadat zij was opgevangen ontdekten de sociaal werkers dat ze opnieuw door haar moeder werd gedwongen tot webcamseks. FORGE besloot hulp in te schakelen. Samen met een team van advocaten en detectives werd Mae opnieuw gered uit handen van hun ouders.

Mae wordt op dit moment opgevangen door het Department of Social Welfare and Development (DSWS). Ze woont in een tijdelijk opvanghuis en krijgt juridische hulp. Ze gaat ook naar school. Ze zit nu in haar tweede jaar van de middelbare school. Ze is optimistisch over haar toekomst, zonder de uitbuiting en mishandelingen door haar familie. “Er komt een dag dat mijn buurtgenoten trots zullen zijn op wat ik bereikt heb”, zegt een zelfverzekerde Mae.   

Nu de rest nog...

Kinderen die slachtoffer zijn van uitbuiting, hebben bescherming en hulp nodig. Samen met partnerorganisaties en onze donateurs zorgen wij voor opvang, zorg en scholing. Mae kreeg hulp. Nu de rest nog. Helpt u mee?

Lees meer over de aanpak van seksuele uitbuiting van kinderen in Azië >>

Share this:

Related stories