Mina (16) werd huilend aangetroffen terwijl ze alleen door de straten van Imus in de Filippijnen liep. Een aardige vrouw zag Mina en bracht haar naar de lokale autoriteiten voor hulp. Het meisje kwam terecht bij een Terre des Hommes partner, waar al snel duidelijk werd dat ze het slachtoffer was geworden van kinderhandel.  

Kinderhandel

Mina bleek uit een arme familie in de provincie Bukidnon te komen. Op zoek naar werk werd zij misleid door zogenaamde 'vrienden' om alleen naar Manilla te gaan. Er bleek geen werk te zijn en ze werd door de 'vrienden' overgebracht naar Imus, een stad op twee uur rijden van Manilla. Daar ging zij als huishoudelijke hulp bij mensen thuis werken. Al snel werd Mina door de eigenaar van het huis mishandeld. Op een dag werd ze geslagen en bedreigd omdat ze per ongeluk de wasmachine kapotgemaakt had. Dat was de druppel voor Mina. Om te voorkomen dat ze opnieuw mishandeld zou worden, besloot zij het huis uit te vluchten. Ze kende niemand in de stad en stond er alleen voor. Huilend liep zij door de straten, totdat de aardige vrouw haar opving. 

Herenigd met haar familie

Dankzij deze behulpzame voorbijganger kwam Mina uiteindelijk terecht bij de lokale Terre des Hommes partner die contact opnam met de autoriteiten in de provincie Bukidnon. Er werd een zoektocht gestart naar Mina’s familie. Terwijl Mina in het opvanghuis verbleef, kreeg zij begeleiding en medische ondersteuning. Na een evaluatie van de gezinssituatie kon Mina in juni 2017 eindelijk met haar familie herenigd worden. Dankzij de aardige vrouw op straat, de lokale Terre des Hommes partner en vooral haar eigen moed om te ontsnappen is Mina nu weer veilig bij haar familie en kan zij haar middelbare schoolopleiding vervolgen.

Kinderhandel in Azië

Als gevolg van armoede worden kinderen in Azië vaak slachtoffer van kinderhandel. Bemiddelaars beloven hen een goed betaalde baan en gratis onderdak, maar in werkelijkheid komen de kinderen terecht in gevaarlijke situaties waar zij te maken krijgen met geweld, uitbuiting en seksueel misbruik. Samen met de familie, gemeenschappen, lokale overheden en de kinderen zelf pakt Terre des Hommes zowel de oorzaken als de gevolgen van kinderhandel en onveilige migratie aan. Het Terre des Hommes programma tegen kinderhandel in Azië bestaat onder andere uit medische zorg, onderwijs, psychosociale begeleiding en het laten terugkeren van de kinderen bij hun families.

Nu de rest nog...

Kinderen die slachtoffer zijn van uitbuiting, hebben bescherming en hulp nodig. Mina kreeg hulp en kan nu weer naar school. Nu de rest nog. Helpt u mee?

Lees meer over de aanpak van kinderhandel in Azië >> 

Share this:

Related stories