Duizenden kinderen moeten gedwongen werken in de goudmijnen in Oeganda en Tanzania. Hun werk is fysiek te zwaar voor hun leeftijd en vaak levensgevaarlijk. Regina uit Oeganda is pas dertien, maar heeft al heel wat hachelijke momenten meegemaakt in de goudmijn waar zij moet werken. Lees het verhaal van een klein meisje dat niet thuis hoort in een gevaarlijke mijn.

Terre des Hommes strijdt tegen kinderarbeid

Regina (13 jaar): “Ik werk in de goudmijnen omdat we anders niets te eten hebben thuis. Voor mijn familie is dit de enige bron van inkomsten. Naar school gaan zit er niet in: we hebben het geld niet. Mijn moeder en twee jongere zusjes werken ook in de mijn. Mijn broertjes van twee, drie en vier jaar zijn nog te klein; die blijven thuis wachten tot we terugkomen. Pas dan hebben zij en wij onze eerste en enige maaltijd van de dag.

Oppassen voor instortende mijnschachten

Mijn werk bestaat uit goudstof filteren uit fijngemalen gouderts. Het is zwaar werk, ook omdat de enige waterbron op kilometers afstand ligt. Ik moet dat hele stuk naar de bron lopen, en dan het water in loodzware jerrycans terug sjouwen, voordat ik het gemalen gouderts kan gaan spoelen. Maar dat is niet het ergste. Regelmatig storten er mijnschachten in, ik heb verschillende keren vrienden onder het zand zien verdwijnen. Ik zal nooit die ene keer vergeten dat ik zelf bijna het slachtoffer werd. Ik kon nog net op tijd wegspringen voor ik zou worden bedolven.”

468 kinderarbeiders gevonden

Regina en haar familie werden door Terre des Hommes ontdekt tijdens een zogenaamd ‘mapping research’ waarbij kinderarbeid in een bepaald gebied in kaart wordt gebracht. Tijdens het onderzoek zijn 468 kinderarbeiders gevonden in het Moroto district, een gebied in het oosten van Oeganda met veel kleinschalige goudmijnen. Het is een erg droge regio met weinig economische ontwikkeling, waar het merendeel van de huishoudens ver onder de armoedegrens van $1,90 per dag moet leven. Nadat de kinderarbeiders getraceerd zijn, is de volgende stap deze kinderen en hun gezinnen te helpen, met onderwijs en met het ontwikkelen van alternatieve inkomstenbronnen.

Nu de rest nog...

Kinderen die slachtoffer zijn van uitbuiting, hebben bescherming en hulp nodig. Samen met partnerorganisaties en onze donateurs zorgen wij voor opvang, zorg en scholing. Regina werd ontdekt en kan hulp krijgen. Nu de rest nog. Helpt u mee?

Lees meer over de aanpak van kinderarbeid in Oost-Afrika >> 

Share this:

Related stories