Het is bijna een standaard scenario: kinderen, vooral meisjes, worden onder valse voorwendselen naar de stad gelokt, vaak met de belofte dat ze naar school mogen. Familieleden of kennissen nemen de kinderen mee en dwingen hen na aankomst om ergens in de huishouding te gaan werken. Ze krijgen niet de beloning die hen was voorgehouden en worden vaak slachtoffer van geweld, misbruik en uitbuiting. Het overkwam ook de 11-jarige Sophia uit Oeganda, maar zij werd gelukkig gered.  

Terre des Hommes strijdt tegen kinderarbeid

Geslagen en gekleineerd

Sophia: “De dame die mij meenam naar Kampala, beloofde mijn moeder dat ze mij naar school zou sturen. In ruil daarvoor zou ik licht huishoudelijk werk moeten doen. Daarmee zou ik 10.000 shilling (ongeveer € 2,35) per maand gaan verdienen. Dat geld is nooit betaald, en ik ben nooit naar school geweest. Ook werd ik geslagen en gekleineerd.

Eindelijk weer naar school

Een vrijwilliger van Platform for Labour Action* (partner van Terre des Hommes) heeft me ontdekt, hoewel mijn bazin me verborgen probeerde te houden. Ze is bijna gearresteerd, maar nadat ze mij vrijwillig op het politiebureau heeft overgedragen en mijn achterstallig loon van 155.000 shilling (ongeveer € 47) betaald, kwam ze er met een waarschuwing van af. Voor mij betekent het dat ik terug naar huis kan, en ik ga eindelijk weer naar school.”

Miljoenen kinderen zoals Sophia

In Oost-Afrika zijn er miljoenen kinderen zoals Sophia. Voor hen is werken een dagelijkse realiteit. Eén op de vier kinderen (27%) tussen de 5 en 14 jaar is kinderarbeider in de landbouw, industrie of dienstverlenende sector. Dat betekent dat hun schoolopleiding op zijn minst ernstig wordt belemmerd; maar vaak gaan deze kinderarbeiders helemaal niet naar school.

Aanpak van kinderarbeid in Oost-Afrika

In Oeganda en Tanzania zet Terre des Hommes zich met name in voor kinderen die gedwongen zijn te werken in de kleinschalige mijnbouw en als huishoudhulpje bij mensen thuis. We helpen kinderen die uitgebuit worden te stoppen met hun werk door ze een opleiding te laten volgen. Samen met de ouders/verzorgers creëren we alternatieve inkomstenbronnen voor het gezin, zodat de kinderen niet meer hoeven te werken. Ook leren we medewerkers van politie, justitie en andere overheidsinstanties wat kinderarbeid precies inhoudt en wat ze ertegen kunnen doen.

Nu de rest nog...

Kinderen die slachtoffer zijn van uitbuiting, hebben bescherming en hulp nodig. Samen met partnerorganisaties en onze donateurs zorgen wij voor opvang, zorg en scholing. Sophia kreeg hulp en kan weer naar school. Nu de rest nog. Helpt u mee?

Lees meer over onze aanpak van kinderarbeid in Oost-Afrika >> 

* PLA werkt met teams van vrijwilligers op plekken die erom bekend staan dat er veel jonge huishoudslaafjes werken, zoals in de sloppenwijken van Kampala. De vrijwilligers wonen en werken in dezelfde buurt, kennen de wijk en zijn bewoners goed en komen zo de huishoudhulpjes op het spoor.

 

Share this:

Related stories