De online seksuele uitbuiting van kinderen op de Filippijnen is een toenemende zorg voor de plaatselijke overheid, privésector en organisaties in het maatschappelijk middenveld die werken aan het programma Down to Zero. Daders groomen kinderen online en regelen hun bezoek aan Cebu, een populaire vakantiebestemming op de Filippijnen, om eenmaal daar kinderen seksueel te misbruiken.

In de provincie Cebu komt de online seksuele uitbuiting van kinderen dan ook veel voor. De Down to Zero partnerorganisaties hebben in deze provincie succesvol gelobbyd voor het aannemen van verordeningen die geldtransfer bedrijven stilleggen om criminaliteit tegen te gaan. Dit gebeurt samen met de politie door verdachte situaties te melden en het politieonderzoek te helpen door, bijvoorbeeld, het verschaffen van informatie.

Geldtransfer bedrijven zijn wettelijk verplicht om aangifte te doen bij de politie of de lokale overheid als er ‘verdachte’ online transacties plaatsvinden tussen een buitenlandse zender en een lokale ontvanger.  Verdacht in de zin van online seksuele uitbuiting van kinderen of van cybersex.

Daders afschrikken

Een online transactie wordt ook verdacht wanneer een klant meerdere keren per dag kleine hoeveelheden geld opneemt. Het is verplicht voor klanten om gedetailleerde informatie te delen, zoals een geldig legitimatiebewijs met een paspoortfoto, het adres van de klant, doel van de transactie, verhouding tot de zender en een mobiel telefoonnummer. Dit was in het verleden niet zo. Het is vier geldtransfer bedrijven -Western Union, Cebuana Lhuillier, M Lhuillier en Palawan Express- al gelukt om potentiële daders af te schrikken door verdachte transacties te blokkeren. Het doel is om uiteindelijk de gehele reis- en toerismesector mee te krijgen om kinderen te beschermen.

Over Down to Zero

Wereldwijd zijn twee miljoen kinderen slachtoffer van commerciële seksuele uitbuiting. In een alliantie genaamd ‘Down to Zero’ werken Terre des Hommes (lead), Plan Nederland, Defence for Children - ECPAT, Free a Girl en ICCO Cooperation samen om commerciële seksuele uitbuiting in elf landen in Azië en Latijns Amerika uit te bannen in 2020. Down to Zero wordt uitgevoerd in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het 5-jarig programma (2016-2020) stelt kinderen en jongeren in staat zelf voor hun rechten op te komen, helpt gemeenschappen hun kinderen beter te beschermen tegen commerciële seksuele uitbuiting en verbetert en implementeert relevante beleid en wet- en regelgeving in de elf landen. Ook werkt de alliantie samen met het bedrijfsleven, bijvoorbeeld in de toeristische sector.

 

Share this:

Related stories