Yezena (40) uit Gondar Zuria en haar zeven kinderen belandden in diepe armoede nadat haar man door geweld om het leven kwam. Om er zeker van te zijn dat het gezin genoeg te eten had moest de Ethiopische moeder een moeilijke beslissing nemen. Ze haalde alle kinderen van school, zodat ze met zijn allen genoeg geld konden verdienen om te overleven. Alle kinderen moesten keihard werken, totdat Yezema hulp kreeg.

Kinderhandel

“Toen ik plotsklaps weduwe werd, belandde ons gezin in diepe armoede. Noodgedwongen moesten al mijn zeven kinderen met school stoppen. We moesten allemaal keihard werken als huishoudelijke hulp om te kunnen overleven. Door deze situatie liepen mijn kinderen groot risico om slachtoffer te worden van kinderhandel.

Veilig naar school

Nu ben ik door de training van Terre des Hommes en de lening die ik via een zelfhulpgroep heb gekregen een kleine handel in granen begonnen. Het is nog steeds hard werken, maar we hebben weer iedere dag te eten. De kinderen hoeven niet meer mee te helpen, maar kunnen veilig naar school.”

Kwetsbaar voor kinderhandel

Het verhaal van de Yezema staat niet op zichzelf. Armoede maakt kinderen in Ethiopië kwetsbaar voor uitbuiting. Ze trekken vaak weg van huis en haard, op zoek naar een beter leven elders. Mensenhandelaren die inspelen op de groeiende vraag naar goedkope arbeid en seks liggen op de loer en palmen deze kinderen gemakkelijk in met valse beloftes.

Aanpak van kinderhandel in Oost-Afrika

Terre des Hommes maakt kinderen weerbaar tegen kinderhandel. Met voorlichting voor kinderen en hun ouders of verzorgers, maar bijvoorbeeld ook met de zelfhulpgroepen waar Yezema in Ethiopië aan deelneemt. In die groepen zetten deelnemers samen een spaar-lening systeem op. Met een kleine lening als startkapitaal kunnen ouders een eigen bedrijfje kunnen opzetten. Door hun inkomen te verbeteren wordt voorkomen dat kinderen slachtoffer worden van kinderhandel.

Daarnaast trainen we overheidsfunctionarissen en hulpverleners om slachtoffers te herkennen en herenigen we geredde kinderen zoveel mogelijk met hun familie. Ze krijgen van ons ook hulp bij het verwerken van hun ervaringen. Lees wat we nog meer doen om kinderhandel in Oost-Afrika te stoppen >>

Nu de rest nog…

Kinderen die slachtoffer zijn van uitbuiting, hebben bescherming en hulp nodig. Samen met onze partners en donateurs zorgen we dat kinderuitbuiting stopt. Yezema en haar kinderen konden we helpen. Nu de rest nog. Helpt u ook mee?

 

Share this:

Related stories