De groeiende stedelijke en industriële gebieden in Oost-Afrika hebben een enorme aantrekkingskracht op migranten, ook op minderjarigen. Kinderen trekken naar deze gebieden in de hoop op een beter leven - economische kansen, of simpelweg in de hoop om(weer) naar school te kunnen gaan. Helaas worden veel kinderen onder valse voorwendselen naar de steden gelokt. Dit overkwam ook de 15-jarige Christine. Lees haar verhaal.

Kinderhandel

Stoppen met school door geldgebrek

Christine (15 jaar): “Ik kom uit een klein stadje in centraal Kenia, waar ik na het overlijden van mijn ouders bij mijn grootmoeder woonde. Tot mijn grote verdriet moest ik wegens geldgebrek stoppen met school. Op een dag ging ik een boodschap doen. Ik raakte aan de praat met een man over hoe graag ik terug naar school wilde. Hij haalde mij over met hem mee te gaan naar de kustplaats Lamu, samen met een ander meisje. Hij zou goed voor ons zorgen en ons daar helpen naar school te gaan.

WC's boenen en afwassen

In Lamu nam de man ons mee naar zijn huis waar we zijn vrouw en drie kinderen ontmoetten. Vlakbij het huis runde hij een restaurant en hij vertelde ons dat we daar vanaf de volgende dag aan de slag moesten. We sliepen op de grond van de kinderkamer. De volgende dag begon ons werk, we moesten wc’s boenen, maaltijden voorbereiden, afwassen en het restaurant schoonmaken. Iedere dag vroegen we wanneer we met school zouden beginnen, maar hij zei ons nog even te wachten. We waren doodsbang dat we uiteindelijk gedwongen zouden worden om seksuele diensten aan klanten van het restaurant te moeten geven.

Ik krijg goede begeleiding, maar wat nog veel fijner is: ik ben weer begonnen met school!

Christine (15) uit Kenia

Naar de politie

Een paar weken later vroeg een lokale visverkoopster wat we in Lamu deden en we vertelden haar het hele verhaal. Daarop bracht ze ons naar de politie. De man werd voor verhoor naar het bureau geroepen. Hij bracht een werkneemster mee, die een valse verklaring gaf, namelijk dat wij onszelf hadden aangeboden om bij hem te werken. De man is daarom niet vervolgd. Wel droeg de politie hem op om ons terug naar huis te brengen. Hij gaf wat geld aan zijn broer om de busreis te regelen. Op een groot busstation in Nairobi zei onze begeleider dat we daar op hem moesten wachten, hij zou terugkomen. Toen we ‘s avonds laat nog altijd op hem stonden te wachten, heeft een voorbijganger ons naar het dichtstbijzijnde politiebureau gebracht. Onze begeleider bleek spoorloos verdwenen. 

Weer begonnen met school

Ik werd naar de CDTD opvang, een partner van Terre des Hommes, gebracht. Hier woon ik nu tijdelijk, terwijl de staf mijn familie opspoort en voorbereidt op mijn thuiskomst. Ik krijg goede begeleiding, maar wat nog veel fijner is: ik ben weer begonnen met school!” 

Nu de rest nog

Kinderen die slachtoffer zijn van uitbuiting, hebben bescherming nodig. Samen met partnerorganisaties en onze donateurs zorgen wij voor opvang, zorg en scholing. Christine kon geholpen worden. Nu de rest nog. Strijd mee met Terre des Hommes.

Lees meer over de aanpak van kinderhandel in Oost-Afrika >>

Share this:

Related stories