Het Devadasi-systeem is een oude Hindoe-traditie in delen van Zuid-India waarbij ouders uit naam van religie een dochter toewijden aan een leven van sekswerk voor gemeenschapsleden uit de hogere kasten. De ouders van Kamala (14) besloten hun dochter ook tot het Devadasi syteem toe te laten. Maar het jonge meisje kon werd net op tijd gered van een leven als 'tempelprostituee'. Lees haar verhaal. 

Terre des Hommes pakt seksuele uitbuiting aan

De Devadasi-traditie is een winstgevende onderneming voor veel arme gezinnen. Er wordt verdiend aan de mannen die seks hebben met de Devadasi-meisjes, en dat geld gebruiken de arme gezinnen om eten te kopen en om andere kinderen in het gezin naar school te laten gaan. Deze traditie van seksuele uitbuiting voorkomt dat jonge meisjes een onbezorgde jeugd hebben, zoals dat hoort te zijn. Het uitzicht op een succesvolle toekomst wordt hiermee geminimaliseerd.

Van moeder op dochter

De ouders van Kamala (14 jaar) besloten hun dochter toe te laten tot het Devadasi-systeem. Kamala’s moeder was tot haar vijftigste jaar ook een Devadasi-vrouw. In dezelfde periode, in februari 2017, richt de lokale partner van Terre des Hommes een gemeenschapsgroep op in het dorp van Kamala en leidt deze op om de bewustwording te vergroten over de risico’s van deze religieuze traditie. De groep functioneert ook als de ogen-en-oren van de gemeenschap om elke opoffering van jonge meisjes te signaleren en tegen te gaan. Twee maanden na de oprichting ontdekt de groep de zaak van Kamala. Met steun van de politie en het lokale departement voor ontwikkeling van vrouwen en kinderen, wordt ingegrepen. Kamala wordt gered en haar ouders zien af van de toewijdingsceremonie.

Terug naar school

Met tranen in haar ogen zegt Kamala: “Ik ben zo blij dat ik ontsnapt ben aan een toekomst als prostituee”. Kamala is nu weer ingeschreven op de lokale middelbare school. Ze heeft zich aangesloten bij een zelfhulpgroep voor tienermeisjes die kwetsbaar zijn voor seksueel misbruik en uitbuiting. Zo worden de meisjes sterker. Ze leren om op te komen voor hun rechten en te vechten tegen het Devadasi-systeem in hun eigen gemeenschap.

Nu de rest nog...

Kinderen die kwetsbaar zijn voor uitbuiting, hebben bescherming en hulp nodig. Samen met partnerorganisaties en onze donateurs zorgen wij voor opvang, zorg en scholing. Kamala kreeg hulp en gaat weer naar school. Nu de rest nog. Helpt u mee?

Lees meer over de aanpak van seksuele uitbuiting in Azië >> 

Share this:

Related stories