Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Onze missie

Seksuele uitbuiting van kinderen

Miljoenen kinderen worden seksueel uitgebuit. Wereldwijd. Online, op plekken waar veel reizigers zijn, in thuissituaties of in een bordeel. Wij komen op voor deze kinderen. We zetten in op preventie door voorlichting en door de verantwoordelijken op hun taak te wijzen. We zorgen voor een veilige plek en bieden ze de hulp en bescherming die ze nodig hebben. Ook voeren wij politieke actie voor meer controle en betere wetten. Strijd mee.

Wereldwijd zijn kinderen kwetsbaar voor seksuele uitbuiting.

Wat is seksuele uitbuiting?

Bij seksuele uitbuiting wordt iemand gedwongen om seksuele handelingen uit te voeren tegen betaling. Dit kan meerdere vormen aannemen zoals gedwongen prostitutie, seksueel misbruik door reizigers, het maken van beeldmateriaal van seksueel kindermisbruik en gedwongen huwelijken. Wereldwijd zijn kinderen erg kwetsbaar voor seksuele uitbuiting. Ze worden gedwongen of gechanteerd om dingen te doen die ze niet willen. Soms in ruil voor geld of spullen. 

Daders zoeken op internet naar kinderen die ze dwingen dingen te doen voor een webcam of ze leggen via social media contact en dwingen hen foto’s of filmpjes te sturen van zichzelf. Ook zoeken ze online naar opgenomen kindermisbruik. Soms reizen ze naar het buitenland om daar kinderen te misbruiken. 

Verschil kindermisbruik en seksuele uitbuiting
Kindermisbruik en seksuele uitbuiting zijn niet hetzelfde. Kindermisbruik is een brede term die van toepassing is op elke vorm van schadelijke of gewelddadige handelingen tegen een minderjarige. Zowel fysiek als emotioneel. Inclusief seksueel misbruik. Seksuele uitbuiting is een vorm van kindermisbruik. 

Doneer

Seksuele uitbuiting op internet

Azië is aantrekkelijk voor toeristen die seks willen met kinderen. Veel gezinnen zijn arm, waardoor kinderen kwetsbaarder zijn. Vaak begint het contact op internet. De politie kan meestal weinig doen. Ook in Afrika worden veel kinderen seksueel uitgebuit. Als slaaf in huis, in bordelen en online. Wereldwijd worden naar schatting ruim 1 miljoen kinderen seksueel uitgebuit.

Seksuele uitbuiting en mensenhandel

Seksuele uitbuiting en mensenhandel zijn nauw verbonden. Seksuele uitbuiting is een vorm van mensenhandel. Waarbij personen, vaak kinderen of vrouwen, worden gedwongen om seksuele handelingen te verrichten tegen hun wil. Vaak voor financieel gewin van de ander. Mensenhandel is een breder begrip. Dit verwijst naar het illegaal verhandelen en uitbuiten van mensen. Dit heeft niet per se betrekking op seksuele uitbuiting, maar omvat ook andere vormen van uitbuiting.

Wij strijden tegen deze vorm van mensenhandel. Doneer en strijd mee. 

Vormen van seksuele uitbuiting

Seksuele uitbuiting kent meerdere vormen. 

Uitbuiting in prostitutie: Een van de meest voorkomende vormen is uitbuiting in prostitutie. Hier worden mensen tegen hun wil in gedwongen om seksuele handelingen te verrichten voor financieel gewin van de ander. 

Seksueel misbruik door reizigers: Hierbij maken volwassenen tijdens een reis seksueel misbruik van kinderen.

Beeldmateriaal van seksueel kindermisbruik: Beelden van seksueel misbruik van kinderen worden gemaakt, bekeken en verspreid.

Gedwongen huwelijken: Minderjarigen worden gedwongen om te trouwen zonder hun toestemming. Dit is een vorm van seksuele uitbuiting, aangezien dit vaak leidt tot seksuele mishandeling en uitbuiting binnen het huwelijk.

Online kindermisbruik

Met de komst van het digitale tijdperk, is online kindermisbruik een groeiend probleem. Online kindermisbruik omvat verschillende vormen. Verspreiden en delen van beeldmateriaal van seksueel kindermisbruik. Maar ook grooming. Volwassenen maken hierbij doelbewust contact met minderjarigen om hen seksueel te misbruiken. De anonimiteit van het internet geeft daders vaak een gevoel van onkwetsbaarheid. Het bestrijden van kindermisbruik vereist internationale samenwerking. 

Help ons seksuele uitbuiting op internet tegen te gaan. 

Waar komt seksuele uitbuiting voor?

Seksuele uitbuiting komt overal voor. In arme gebieden worden kinderen met een smoes zonder geld naar de grote stad gestuurd. Daar zijn ze kwetsbaar voor seksuele uitbuiting op straat of in bordelen. Op veel plekken worden kinderen als hulp in het huishouden seksueel uitgebuit. Kinderen belanden op straat. Online worden ze misbruikt door gedwongen seksueel contact met volwassenen te hebben. Dit gebeurt ook in Nederland. Seksuele uitbuiting van kinderen is een wereldwijd probleem.

Signalen van seksuele uitbuiting herkennen

Om seksuele uitbuiting tegen te kunnen gaan, is het noodzakelijk om het te herkennen. Er zijn een aantal signalen die kunnen wijzen op seksuele uitbuiting:

  • Abrupte gedragsveranderingen bij kinderen, zoals terugtrekking, angst of depressie.
  • Onverklaarbare financiële transacties of grote hoeveelheden geld bij minderjarigen.
  • Lichamelijk letsel, frequente medische problemen of SOA’s zonder een duidelijke verklaring.
  • Veranderingen in schoolprestaties, verzuim of drop-out.

Strijd mee tegen seksuele uitbuiting

Wereldwijd hebben we programma’s om bewustzijn over de gevaren van (online) seksuele uitbuiting te vergroten en het zo te voorkomen. We helpen misbruikte kinderen met psychosociale en juridische hulp, voorlichting en bescherming. Trainen agenten in omgang met slachtoffers. We leren kinderen en hun ouders over hun rechten en geven kinderen een stem. Zo kunnen zij zelf ook betere bescherming eisen. En we helpen regeringen met bestrijding. Strijd mee. 

Binnen deze programma's strijden wij tegen seksuele uitbuiting

Lopend

Down to Zero

Miljoenen kinderen wereldwijd worden seksueel uitgebuit, zowel online als offline. En dit aantal blijft groeie…

Lopend

Een veiligere online omgeving voor elk kind (Filipijnen)

Internet opent veel deuren voor kinderen. Maar toegang tot het net brengt ook ernstige gevaren met zich mee. W…

Lopend

Empowerment van kinderen tegen seksuele uitbuiting in het Devadasi-systeem (India)

In Noord-Karnataka, een provincie in het zuiden van India, worden jonge meisjes uit sociaal-economisch achterg…

Lopend

GIVE - Een stem voor uitgebuite kinderen met een handicap in Tanzania

Veel meisjes in Tanzania worden genitaal verminkt. Meisjesbesnijdenis is illegaal, maar toch zijn ongeveer 7,9…

Lopend

IMAGE: Empowerment van kindbruiden in India

Het gaat om circa 1,5 miljoen meisjes per jaar. Veel kindbruiden gaan niet meer naar school. Ze leven in armoe…

Lopend

SCROL: Safety for Children and their Rights OnLine

Seksuele uitbuiting van kinderen via internet is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Ons nieuwe SCROL - Safet…

We doen meer

We doen meer. We strijden ook tegen kinderarbeid. En beschermen kinderen tegen uitbuiting in humanitaire crises. Jij kunt ook helpen. Doneer en strijd mee. Lees meer over wat we doen.

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan
facebookinstagramlinkedIntwitteryoutube