Gerechtigheid voor slachtoffers van seksueel misbruik. Dat is een belangrijk onderdeel van onze aanpak van kindersekstoerisme. De jonge slachtoffers spelen zelf een hele belangrijke rol. Zij moeten al hun moed bij elkaar verzamelen om te getuigen voor de rechtbank. Dara, nu dertien, is één van de slachtoffers die zo moedig was. Hij werd seksueel misbruikt door een buitenlander in Siem Reap, de toeristische stad bij de beroemde Angkor Wat tempels in Cambodja.

Terre des Hommes pakt seksuele uitbuiting aan

Bedelen voor geld

Dara en zijn oudere zus bleven alleen achter toen hun ouders overleden. Dara’s zus, die vijftien jaar ouder is, was getrouwd en had twee kinderen. Haar man werkte in Thailand, maar stopte plotseling met het sturen van geld. Daarom besloot zij in 2013 met Dara en haar twee kinderen van het platteland naar Siem Reap te gaan.

Dara verdiende wat geld door te bedelen bij een Boedhistische tempel in het toeristische Siem Reap. Op een dag werd hij benaderd door een Westers uitziende man. Hij haalde de kleine Dara over om met hem mee te gaan. Hij gaf Dara geld om seksuele handelingen bij hem te verrichten. De jonge en kwetsbare Dara had niet meteen door dat hij seksueel was misbruikt door de man.

Arrestatie van de kindersekstoerist

Action Pour Les Enfants (APLE), een lokale partner van Terre des Hommes in Cambodja kreeg meldingen binnen over seksueel misbruik van jongetjes in Siem Reap. Samen met de lokale autoriteiten startte de organisatie een onderzoek. Dit leidde in Februari 2014 tot de arrestatie van de man. Dara bleek één van de vele jongetjes die door de man misbruikt waren.

Opvang en juridische hulp voor Dara

APLE zorgde ervoor dat Dara werd opgevangen in een opvanghuis buiten Siem Reap. Hij kreeg psychologische hulp, medische zorg en er werd voor gezorgd dat hij naar school kon. Dara kreeg ook juridische hulp, maar om gerechtigheid te krijgen moest het kleine jongetje zelf getuigen. In Juli 2014 ging Dara samen met zijn zus en een advocaat van APLE naar de provinciale rechtbank. Hij raapte als zijn moed bij elkaar en legde een overtuigende getuigenis af voor de rechter.

De verdachte werd veroordeeld voor kindermisbruik en kinderprostitutie en kreeg zeven jaar gevangenisstraf. Dara en zijn zus waren blij dat de man een gevangenisstraf kreeg, maar hadden ook graag gezien dat de man Cambodja uit zou worden gezet zodat hij nooit meer andere kinderen in Cambodja iets zou kunnen aandoen.

Een nieuwe veroordeling

Op verzoek van Dara en zijn zus ging de advocaat van APLE in Februari 2015 in beroep tegen de uitspraak van de rechter om te zorgen dat de dader en zwaardere straf zou krijgen. In Oktober 2016 deed de rechter opnieuw een uitspraak. Naast zijn gevangenisstraf mag de dader na zijn vrijlating tien jaar Cambodja niet in.

Dara wordt bewonderd voor zijn moed en vastberadenheid om gerechtigheid te krijgen voor hemzelf en de andere jonge slachtoffers die op jonge leeftijd zo’n verschrikkelijke ervaring moesten doormaken. Het is een lange weg om gerechtigheid te krijgen voor deze kwetsbare kinderen, maar Dara liet zien dat het mogelijk is. Wilt u ook jongetjes zoals Dara helpen?

Lees meer over ons programma om seksuele uitbuiting van kinderen in Azië te stoppen >>

Share this: