Zorg en liefde van ouders is de basis van een goede ontwikkeling voor elk kind. Hanna (14) uit Indonesië groeide op zonder moeder, terwijl haar vader lange werkdagen moest maken. Zij zwierf het grootste deel van haar jeugd op straat rond. Daar was zij extreem kwetsbaar voor uitbuiting.

 

Terre des Hommes pakt seksuele uitbuiting aan

Opgroeien zonder ouders

Hanna is de jongste. Ze heeft één oudere zus. Het gezin woonde in Dompo, een klein dorpje op het Indonesische eiland Lombok. Haar moeder verliet het gezin toen Hanna twee was. Sindsdien stond haar vader er alleen voor met zijn jonge dochters. Hij was een riksja bestuurder en moest lange dagen maken om het gezin te kunnen onderhouden. Ze woonden vlakbij een drukke markt waar Hanna en haar zusje altijd speelden met andere kinderen.

Slachtoffer van seksuele uitbuiting

Op haar zevende ging Hanna voor het eerst naar school. Daar stopte ze al snel mee om op de markt geld te verdienen als straatmuzikant en hulpje van de marktkooplui. Na een paar jaar ontmoette Hanna een vrouw die doorhad hoe moeilijk zij en haar familie het hadden. De vrouw maakte op sluwe wijze misbruik van van de situatie. Ze haalde Hanna over om als prostituee te gaan 'werken'. Zonder dat Hanna het wist was zij slachtoffer geworden van seksuele uitbuiting.

Met de inkomsten van haar 'werk' hield Hanna genoeg geld over om een mobiele telefoon te kopen waarmee zij direct met haar klanten kon afspreken. Per klant verdiende zij tussen de 20 en 35 euro. Hanna had geen idee van de risico’s die het ‘werk’ met zich meebracht. Zij deed het voor haar vader en haar zusje. Ze verdiende genoeg geld om haar familie te kunnen onderhouden. Daar ging het om.  

Klaar om het leven weer op te pakken

Hanna werd ontdekt door de de KAKAK Foundation, een lokale partnerorganisatie van Terre des Hommes in Indonesië. Om haar uit haar uitbuitingssituatie te halen zocht de organisatie een plek voor Hanna waar zij tijdelijk kon worden opgevangen. Ver van de markt waar zij als prostituee werkte.

In het opvanghuis kreeg Hanna psychologische hulp om haar heftige ervaringen te kunnen verwerken. Langzaam maar zeker realiseerde zij zich dat het werk dat zij deed haar jeugd had ontnomen. Zij was bang dat haar familie en de mensen in het dorp haar niet meer zouden accepteren als zij terug zou gaan, maar dankzij de therapieën leerde Hanna deze angst te overwinnen.

Ik ben er klaar voor om terug naar huis te gaan, een beroepsopleiding te volgen en mijn leven met mijn vader en zusje weer op te bouwen.

Hanna (14) uit Indonesië

De familie van Hanna werd goed voorbereid op haar thuiskomst. Dankzij de enorme steun van haar vader heeft Hanna de kracht om haar leven weer op te bouwen. Hanna is niet van plan terug te gaan naar haar oude school, want zij wil liever een praktische beroepsopleiding volgen. Zij wil een vak leren: kok of kleermaker worden is haar droom. Wilt u ook meehelpen om kinderen zoals Hanna een betere toekomst te geven?

Lees meer over onze aanpak van seksuele uitbruiting van kinderen in Azië >>

 

Share this: