Rajat is twaalf jaar, woont in India en werkt in de micamijnen. Hij is al meerdere keren gewond geraakt en wil veel liever naar school.

 

"Ik ga nooit alleen naar de mijn. Mijn broer heeft wel eens meegemaakt dat hij boven aan een mijn stond en mijn oom beneden aan het werk was. Plotseling viel er veel gruis naar beneden. Mijn oom kwam tot zijn middel vast te zitten. Anderen mensen moesten hem eruit trekken. Vooral als het heeft geregend, ben ik bang dat de grond ineens gaat schuiven. Daarom werk ik het liefst in een groep van vijf, als er dan iets gebeurt, gaan we heel hard schreeuwen en zullen we andere mensen erbij roepen, zodat we hem of haar kunnen bevrijden."

 

 

Zes jaar

"Ik doe dit werk al zes jaar. Ik sta om zes uur op, was mijn gezicht, poets mijn tanden, neem mijn pikhouweel en hamer en ga met mijn broers mica verzamelen. Ik werk zo’n zeven of acht uur per dag."

Steen op hoofd

"Ik ben al drie keer gewond geraakt tijdens het werk. Eén keer viel een groot stuk steen op mijn hoofd, ik rende naar buiten en vroeg de anderen: “Wat is er gebeurd?” “Je bent geraakt door een steen”, zeiden mijn vrienden. “Heb je bloed?” Ik raakte mijn achterhoofd aan en zag dat er bloed aan mijn vingers zat. Diezelfde dag nog ben ik naar het ziekenhuis gegaan en ben ik vijf dagen lang behandeld. Maar ook mijn arm en benen zijn gewond geraakt. Die wonden zwollen dan helemaal op.  Steeds had ik medicijnen en rust nodig voordat de wond genas."

School

"Ik zou graag naar school willen, maar daarvoor heb ik wel schoenen nodig. Goede schoenen. Die heb ik nu niet. School is 1 of 2 kilometer lopen. Als het kon, nam ik een bad en ging ik naar school. Daar zou ik studeren en dan later zelf schoolmeester willen worden."

Mica zit bijna overal in

Veel van onze dagelijkse producten, zoals auto's, verf, cosmetica, laptops en andere elektronische apparaten, bevatten het mineraal mica. Dat is het mineraal dat duizenden kinderen zoals Rajat uit de mijnen halen. Dit moet stoppen. Terre des Hommes zorgt dat kinderen uit de micamijnen worden gehaald en weer naar school kunnen.

Lees hier hoe wij kinderen uit micamijnen halen>>

Lees hier hoe u bedrijven kunt aanspreken>>

Lees hier hoe u ons werk kunt steunen>>

 

Share this: