Nuri naar de middelbare school - onderwijs voor Ravidaskinderen in Bangladesh

Door armoede en sociale status wordt kinderarbeid in Bangladesh algemeen geaccepteerd. Eén op de drie werkende kinderen gaat daardoor niet naar school.
 

Ravidas
In de 14e eeuw was Ravidas een van de eerste goeroes in Bangladesh die opkwam voor gelijke rechten voor alle mensen, ongeacht de kaste.. Dat was bijzonder aangezien er in het land sprake was van een kastenstelsel. Zeven eeuwen later zijn degenen die zijn boodschap volgen, de Ravidas-gemeenschap, die nog steeds “onaanraakbaren” worden genoemd  één van de meest kwetsbare etnische minderheden.

Kinderarbeid
In het midden van Bangladesh, in Tangail, kan de helft van de mensen niet lezen of schrijven. Ook hier zijn Ravidaskinderen het meest kwetsbaar van allemaal. Ondanks de inzet van de overheid en lokale maatschappelijke organisaties om hen te beschermen tegen uitbuiting en kinderarbeid, kunnen veel van hen niet naar school. In plaats daarvan werken ze in een schoenenfabriek of verwerken ze dierenhuiden voor de leerindustrie.

Partners in Bangladesh 
In 2011 realiseerde Terre des Hommes Nederland samen met haar lokale partners in Bangladesh de SSS Poura Ideal High School. Inmiddels gaan hier honderden Ravidaskinderen, zoals Nuri, naar school. De school (en het project)| biedt echter veel meer dan alleen formeel onderwijs. Leerlingen zoals Nuri krijgen hier gezondheidszorg, kunnen meedoen aan allerlei sportactiviteiten en  psychosociale begeleiding en ontvangen boeken, schooluniform en materialen van de school. 

Na het afronden van het basisonderwijs kan Nuri, die nu 14 jaar oud is, hier fris beginnen met de middelbare school. "Ik ben ervan overtuigd dat ik hier verder kan studeren. Ik wil dokter worden. Nu heb ik alles wat ik nodig heb voor mijn deur". Nuri's moeder gaat verder, "het is een droom die uitkomt".

Terre des Hommes Nederland en haar partners ondersteunen kinderen zoals Nuri om ervoor te zorgen dat ze naar school kunnen gaan, gezond en veilig opgroeien en gelijke rechten hebben. 

Ook jij kunt iets doen.

Share this:

Related news