Noodgedwongen maakte de 15-jarige Veng uit Cambodja de afgelopen twee jaar lange dagen op de rijstvelden. Maar dankzij sociaal werker Prak Vuthea ziet haar toekomst er nu veel rooskleuriger uit. Lees het inspirerende verhaal van een kind en haar hulpverlener. 

Dit artikel komt uit het Terre Magazine van maart 2017 

Terre des Hommes strijdt tegen kinderarbeid

Ik dacht dat dit het beste was, wat ik kon bereiken

Veng Savan (15) uit Cambodja

‘De hele dag rijst oogsten onder de brandendezon, of rijst planten in een met water volgelopen veld. Zo zagen mijn dagen er de afgelopen twee jaar uit. Daarvoor kreeg ik dagelijks €4,65 van de eigenaren van het rijstveld.

Van school af

Voordat ik op het land werkte deed ik vooral het huishouden en zorgde ik als oudste kind voor mijn vijf broertjes en zusjes. Mijn vader is een arme boer en mijn moeder werkt niet vanwege haar ziekte. We hadden nauwelijks genoeg eten voor iedereen. Toen ik dertien was werd onze situatie zo erg dat ik van school af moest om te gaan werken op het rijstveld. Ik dacht dat dit het beste was wat ik kon bereiken. Zonder scholing kon ik geen goede baan vinden, en het was te laat om terug naar school te gaan.

Een beroepsopleiding

Nu is alles anders. Ik volg een opleiding om kleermaker te worden. Binnen vijf maanden heb ik geleerd om maten te nemen, ontwerpen te tekenen en kleren te naaien. Ik heb zelfs al kleding voor mijn broertjes en zusjes gemaakt, en ze vinden het prachtig! Ook al heb ik geen schooldiploma, ik beheers nu wel professionele vaardigheden voor de rest van mijn leven. Ik hoop binnenkort mijn eigen kledingwinkel te kunnen openen.’

Savan kan haar leven nu zelf verbeteren

 Prak Vuthea, sociaal werker

‘Savan kwam in beeld toen mijn team en ik de situatie in haar dorp kwamen beoordelen. Ze was niet gelukkig met haar werk op het rijstveld, maar haar familiesituatie dwong haar ertoe. Toen we haar ouders bezochten, beseften we dat zij niet wisten hoe erg de consequenties van het vroegtijdig verlaten van school voor hun kind konden zijn.

Schulden

Savan is geen uitzondering in haar dorp, kinderarbeid is een probleem dat er al generaties lang speelt. Omdat ze zo arm zijn, lenen sommige ouders geld van hun familie. Om hun schulden terug te betalen sturen ze hun kinderen naar de rijstvelden van anderen om daar te werken. Dat betekent dat de kinderen niet verder kunnen met school, en geen diploma halen. Bovendien heeft de zware arbeid grote invloed op hun lichamelijke ontwikkeling en psychologisch welzijn.

Opleiding

Met ons project, kunnen we de kinderen op de juiste manier helpen. Sommigen krijgen een vakopleiding bij een kapper of automonteur, Savan krijgt les in een kledingwinkel in het dorp. Ze krijgt ook maandelijks zakgeld om in haar basisbehoeften te voorzien en een naaimachine te kunnen kopen. Ze heeft nu een vaardigheid geleerd waarmee ze haar leven zelf beter kan maken.

Toekomst

Voor mij als sociaal werker is het een enorm voorrecht om met deze kinderen te werken. Ik zou er niets voor terug willen, het enige wat ik wens is dat ze met hun vakmanschap een goed leven kunnen opbouwen. Savan is heel gedreven om haar eigen winkel te openen, en ik weet zeker dat het haar gaat lukken.’ Wilt u ook kinderen zoals Veng helpen? 

Lees meer over werk in Cambodja >>

Share this:

Related stories