Door armoede gedwongen vertrok Mwanaid (16) uit Tanzania op haar dertiende naar een goudmijn om geld te verdienen. Ze stopte met school en ging van zes uur 's ochtends tot negen uur in de avond erts verbrijzelen. Een gevaarlijke en ongezonde omgeving voor een jong meisje. Maatschappelijk werker Anthony Louis Mwangake (27) kwam haar op het spoor en zorgde dat zij hulp kreeg. Mwanaid volgt nu een beroepsopleiding in een trainingscentrum waar zij zich veilig voelt. Een kind en een hulpverlener aan het woord. 

Terre des Hommes strijdt tegen kinderarbeid

Help

Ik voelde me onveilig zonder mijn moeder

Mwanaid Abeid (16 jaar), uit Kahama, Tanzania

‘Geen idee hoe oud ik was toen ik met school moest stoppen, ik zat in groep zes. Na de scheiding van mijn ouders woonde ik bij mijn moeder, samen met oma. Thuis was er geen geld. Op mijn dertiende vertrok ik naar de goudmijnen om geld te verdienen. De eerste tweeënhalf jaar heb ik in de provisorische eettentjes bij de mijnen gewerkt. Daar kreeg ik zo’n €2,10 per dag voor. Vervolgens ben ik erts gaan verbrijzelen: iedere dag van zes uur ‘s ochtends tot negen uur in de avond. Zonder pauze. Ik verdiende hier veel meer mee, ongeveer €8,45 per dag. Maar ik kreeg regelmatig ook niét betaald. En dan was er niets wat ik kon doen. Ik voelde me onveilig zonder mijn moeder. Het was ook gevaarlijk in de mijnen, als meisje alleen. Mijn slaapplek bestond uit een tent in het mijndorp. Veel meisjes werden er verkracht. Nu ben ik het enige meisje in de opleiding voor electricien, maar daar heb ik absoluut geen moeite mee. Het trainingscentrum is een echt thuis voor mij en voelt heel veilig. Voor mijn toekomst is het belangrijk om een vak onder de knie te hebben.’

Hulp

Mwanaid werkt vastberaden aan haar toekomst

Anthony Louis Mwangake (27 jaar), maatschappelijk werker

“Een half jaar geleden kwam ik Mwanaid in de mijnen op het spoor. Samen met de lokale autoriteiten heb ik haar achtergrond nagetrokken. Het meisje bleek niet alleen in de mijnen te werken, maar er ook in haar eentje te wonen - een extra reden om in te grijpen. Bovendien gaf Mwanaid zelf aan dat ze met het zware en gevaarlijke werk wilde stoppen.

Verwerken

In overleg met haar moeder is Mwanaid uit de mijnen gehaald. Samen hebben we een geschikte beroepsopleiding uitgezocht. In een aantal individuele gesprekken hielpen we haar met het verwerken van haar ervaringen in de mijnen. Dit heeft mijn vrouwelijke collega Naomi voor haar rekening genomen, met het oog op mogelijk gevoelige gespreksonderwerpen.

Ritme

In het trainingscentrum is Mwanaid eerst in een speciaal klasje voor ex-kindarbeiders geplaatst. Deze kinderen moeten na hun ‘vrije’ leventje in de mijnen namelijk vaak wennen aan het ritme, de routine en de regels van een school. Om die reden regel ik ook altijd met het trainingscentrum dat ex-kindarbeiders langer over hun opleiding mogen doen.

Op bezoek

Na ongeveer twee maanden stroomde Mwanaid in een reguliere klas in. Maar nog altijd volg ik haar intensief. Zeker één keer per maand ga ik bij haar op bezoek. Dan praten we over hoe het gaat. Of ze gelukkig is of juist ergens mee zit. Gelukkig is Mwanaid een ‘model leerlinge’ die helemaal geen aanpassingsproblemen heeft. Ze heeft heel bewust gekozen om te stoppen met het werk in de mijnen en werkt nu vastberaden aan haar toekomst. Mwanaid komt er wel!”

 

Share this:

Related stories