Cathy uit Congo verloor haar ouders al op jonge leeftijd. Haar stiefmoeder mishandelde haar, dus besloot ze te vluchten naar haar tante in Oeganda. Daar belandde Cathy uiteindelijk in de clubs and bars van Kampala waar zij werkte als prostituee. Tot zij een vriend ontmoette die haar vertelde dat zij dat gevaarlijke werk in die clubs en bars niet hoefde te doen om een eigen inkomen te verdienen.

Terre des Hommes pakt seksuele uitbuiting aan

"Ik kom uit Congo. Mijn Oegandeze moeder overleed toen ik nog klein was. Mijn stoefmoeder mishandelde mij. Op mijn dertiende stopte ik met school en vluchtte ik naar mijn tante in Oeganda. Zij nam mij mee om met haar te werken als huishoudeljik werkster in Masaka, een provinciestad in het noorden van Oeganda. Ik verdiende tien euro per maand. Op een gegeven moment leerde ik op straat meisjes kennen die hun geld verdienden met zingen in karaoke bars, strippen en seks met mannen. Ik besefte mij dat ik met dat werk wel 24 tot 40 euro per maand kon verdienen, dus besloot ik te stoppen met het huishoudelijke werk. Ik was toen vijftien. Ik werkte eerst in clubs en bars in Masaka en vertrok toen naar Kampala."

Als ik mijn beroepsopleiding afgerond heb ben ik een nieuw persoon.

Cathy uit Oeganda, 17 jaar

"Als prostituee was mijn grootste uitdaging om te voorkomen dat ik werd gearresteerd door de politie. Na twee jaar had ik er genoeg van. Ik ontmoette een vriendin die uit de prostitutie was gestapt en tegen mij zei dat ik dat ook kon doen. Ik ging naar het opvanghuis en werd toegelaten. Hier krijg ik onderdak en psychologische hulp. Ze hebben mij ook ingeschreven voor een vaktraining voor kappers en schoonheidspecialistes. Als ik deze training heb afgerond ben ik een nieuw persoon. Dan kan ik mijn eigen inkomen verdienen zonder dat ik dat riskante werk nog hoef te doen." Wil u ook meisjes zoals Cathy helpen?

Lees meer over ons programma om seksuele uitbuiting van kinderen in Oost-Afrika te stoppen >>

Share this: