Toen haar oma overleed was er niemand meer die voor de 14-jarige Anne uit Oeganda zorgde. Ze stond er helemaal alleen voor. Een vrouw bood haar een goedbetaalde baan aan in Kampala. Ze had weinig keuze dus hapte toe, maar eenmaal daar kwam ze erachter dat zij in de prostitutie was beland. Er was geen weg meer terug. Totdat zij een klant ontmoette die niet voor seks kwam.

Terre des Hommes pakt seksuele uitbuiting aan

"Als wees groeide ik op bij mijn oma op het platteland in Oeganda. Toen zij overleed bleef ik alleen over. Ik kwam net van de lagere school. Het was moeilijk om te overleven en ik was ontzettend blij toen een vrouw mij een goedbetaalde baan in Kampala (de hoofdstad van Oeganda red.) aanbood. Ik kreeg ook ergens in de stad een kamer die ik moest delen met drie andere meisjes. Na een week begon de vrouw mannen mee naar het huis te nemen. Ze stelde de mannen aan mij voor als ‘mijn klanten’. Ik moest seks hebben met deze mannen. Dat bleek mijn werk te zijn. De schok was enorm. In eerste instantie weigerde ik, maar ik had geen keuze. Ik was veertien. Iedere dag ging ik met zeven tot tien mannen naar bed. Ik verdiende zo’n 1,30 euro per dag."

Ik ben zo blij dat ik eruit kon stappen. Ik schaamde me kapot, het was riskant en deed pijn.

Anne uit Oeganda, 16 jaar

"Ik deed het werk ruim een jaar. Toen stapte er een klant binnen die helemaal niet voor seks kwam. In plaats daarvan vroeg hij waarom ik in de prostitutie zat en of ik ermee wilde stoppen. Ik besprak met deze hulpverlener hoe ik uit het huis van mijn bazin kon ontsnappen. De volgende dag kon ik wegkomen toen mijn bazin buiten klanten aan het zoeken was. Ik ging naar het opvanghuis waar de hulpverlener mij over had verteld. Ik kreeg psychologische hulp en volgde een opleiding tot kleermaker. Op dit moment loop ik stage. Ik begin nu eerlijk geld te verdienen. Ik ben zo blij dat ik eruit kon stappen. Ik schaamde me kapot, het was riskant en deed pijn. Nu kijk ik naar de toekomst. Ik wil modeontwerper worden." Wil u meisjes zoals Anne helpen?

Lees hoe we seksuele uitbuiting van kinderen in Oost-Afrika stoppen >>

Share this: