Investeer in de veiligheid van kwetsbare minderjarigen

Vandaag is het Prinsjesdag, de dag dat de regering het beleid voor de komende het komende jaar presenteert en de Rijksbegroting wordt besproken. De economische groei die het Centraal Planbureau (CPB) voorspelt biedt ruimte op de begroting. Dankzij de goed draaiende economie is het voor een nieuw kabinet eenvoudiger om geld te vinden voor nieuwe uitgaven. Volgens Gideon van Aartsen, projectleider van WATCH Nederland, moet dat geld geïnvesteerd worden in de strijd tegen seksuele uitbuiting van kinderen in Nederland.

Door Gideon van Aartsen 

Duizenden slachtoffers in Nederland

In de strijd, die Terre des Hommes voert tegen commerciële seksuele exploitatie van minderjarigen in Nederland zou diep geïnvesteerd moeten worden. Tussen de 1.000 en 6.000 minderjarigen in ons land zijn slachtoffer van criminelen, die hen tot prostitutie dwingen. Jaarlijks komen daar honderden kinderen bij.

Onderzoek naar loverboypraktijken

Terre des Hommes voert onderzoek uit naar meldingen, die binnenkomen bij WATCH Nederland. Hier kunnen ouders of anderen terecht, die zich zorgen maken over 'loverboypraktijken". Slachtoffers bevrijden en daders ontmaskeren vergt tijd en is kostbaar. Hetzelfde geldt voor het ontwikkelen van proactieve online interventietechnieken, waarmee de 'handel van loverboys' wordt ontdekt en stukgemaakt: Terre des Hommes speurt dagelijks duizenden seksadvertenties af op het aanbod van minderjarigen en probeert klanten, die online seksafspraken willen maken met minderjarige meisjes én jongens, te identificeren en stoppen.

Investeer in zorg en veiligheid

Ons onderzoek brengt ook andere zaken aan het licht, die om grote investeringen vragen. Zo wordt er schrikbarend geronseld binnen jeugdzorginstellingen, waar zowel loverboys als hun slachtoffers psychisch worden behandeld. Er moet worden geïnvesteerd in gespecialiseerde zorginstellingen, waar beide partijen, ver van elkaar verwijderd, worden gerehabiliteerd. Ook moet worden geïnvesteerd in betere beveiliging van social media en webfora. Proactief onderzoek van Terre des Hommes toont aan dat ronselende pooiers en andere groomers zich voordoen als tieners op online ontmoetingsplekken, waar kwetsbare minderjarigen hun diepste gevoelens en geheimen delen. Seksmisbruik en uitbuiting van deze minderjarigen moet worden bevochten. Op vele fronten. Leden van de Staten-Generaal: Dat kost geld, veel geld.

Lees meer over WATCH Nederland 

Share this: