Voor kinderen uit Laos is het gebruikelijk om voor een korte periode illegaal de grens met Thailand over te steken om daar op zoek te gaan naar werk. De kinderen hebben geen idee van de gevaren die op de loer liggen. Chai (14) is één van jonge migranten die de oversteek waagde en slachtoffer werd van uitbuiting. Hij viel in handen van een wrede fabrieksbaas en kon geen kant op, maar Chai wist toch hulp in te schakelen.

Kinderhandel

Van Laos naar Thailand

Chai komt uit een arm gezin uit het zuiden van Laos. Zijn ouders bezitten een klein stukje grond waar ze rijst verbouwen, hun enige bron van inkomsten. Veel jongeren uit het dorp zijn verslaafd aan drugs. Sommigen gebruiken drugs om het harde werken op het land vol te kunnen houden. Chai wil niet zoals andere jongeren uit zijn dorp eindigen als drugsverslaafde, om voor het gezin extra geld te verdienen wil Chai werk vinden tijdens zijn schoolvakantie.

In juni 2016 vertrekt hij naar een markt in een naburige provincie waar altijd werk te vinden is. Daar komt hij in contact met een man die hem een baan belooft in een ijsfabriek in Thailand. Hij kan er 241 euro per maand verdienen. Een heel mooi salaris voor een jongen uit Laos. Chai stapt in een busje dat hem, samen met andere jongeren die werk zoeken, naar Thailand brengt.

Uitbuiting op de werkvloer

Het werk in de ijsfabriek komt neer op pure uitbuiting. Zeven dagen per week werkt Chai van vier uur in de ochtend tot soms wel negen uur in de avond. Zijn salaris wordt geregeld gekort om mensenhandelaren te betalen. Van zijn werkgever mag hij het fabrieksterrein niet verlaten. Als hij iets verkeerd doet wordt hij geslagen of zijn salaris wordt verminderd. 

Ontsnapping en hulp

In november 2016 ziet Chai een kans om zijn ouders in Laos te bellen. Een aardige Thaise buurman die naast de fabriek woont helpt hem hierbij. Zijn ouders gaan op zoek naar hulp en schakelen Village Focus International (VFI) in, een lokale partner van Terre des Hommes. VFI neemt vervolgens contact op met de Foundation for Women (FFW) in Thailand, ook een TDH partner. Zij schakelen de lokale arbeidsinspectie in om Chai te redden. 

Als het reddingsteam team bij de fabriek arriveert kunnen zij Chai niet vinden. De baas van de fabriek is er achter gekomen dat Chai hem heeft verraden en heeft hem verstopt. Nadat het reddingsteam de fabriek verlaat ontslaat de fabrieksbaas Chai. Hij is woedend dat het jongetje hem heeft verraden en dumpt hem in de buurt van een politiebureau in de hoop dat de politie Chai oppakt. Chai weet dat hij gearresteerd wordt zodra hij zich bij de politie meldt, hij is tenslotte illegaal Thailand binnen gekomen. Hij gaat terug naar de Thaise buurman die hem al eerder heeft geholpen. De buurman informeert de politie en brengt het reddingsteam van de arbeidsinspectie op te hoogte.

Gerechtigheid voor Chai

Chai wordt opgevangen in een opvanghuis van de Thaise overheid. Binnenkort kan hij terug naar zijn ouders in Laos. De eigenaar van de fabriek is gearresteerd en wordt binnenkort voor zijn daden berecht. FFW biedt Chai juridische ondersteuning bij de rechtszaak die tegen de eigenaar van de ijsfabriek is aangespannen. Ze eisen onder andere dat Chai zijn achterstallige salaris krijgt en wordt gecompenseerd voor alles wat hem is aangedaan. 

Chai is blij dat hij binnenkort naar huis kan en weet al wat hij met het geld gaat doen als hij de rechtzaak wint: "Als ik de rechtzaak win en wordt gecompenseerd gebruik ik het geld om thuis in Laos verder te studeren."  Wilt u ook kinderen zoals Chai helpen? 

Lees meer over de aanpak van kinderhandel in Azië>>

Share this: