Turkana, in het noorden van Kenia, was tot voor kort één van de armste delen van het land. Tot er met succes naar olie werd geboord. Het zwarte goud bracht een economische groeispurt op gang. Op zoek naar werk kwamen uit het hele land mannen zonder gezin naar Turkana. Hierdoor ontstond vraag naar goedkope arbeid, bijvoorbeeld als huishoudelijke hulp, en goedkope seks. Het verhaal van de veertienjarige Paula laat de keerzijde zien van het zwarte goud.

Terre des Hommes pakt seksuele uitbuiting aan / Kinderprostitutie

‘Wij zijn vanuit een ander deel van Kenia naar Lodwar gekomen toen mijn vader zijn werk als barman kwijt raakte. Hij dacht dat de baantjes voor hem als rasechte Turkana voor het oprapen zouden liggen nu er hier naar olie wordt geboord. Maar dat viel tegen, hij is nog steeds werkloos. Mijn moeder heeft soms werk voor één dag, als geitenhoeder of als steenhakker. Alleen mijn drie broers gaan naar school. Mijn acht zussen allemaal niet, want daar is geen geld voor.

Eerst ben ik als huishoudelijke hulp gaan werken maar vanaf mijn dertiende leefde ik op straat en sliep ik met mannen voor geld. 

Paula uit Kenia, 14 jaar 

Twee jaar geleden moest ik stoppen met school, ik zat toen in groep zes. Eerst ben ik als huishoudelijke hulp gaan werken maar vanaf mijn dertiende leefde ik op straat en sliep ik met mannen voor geld. Ik verdiende daarmee ongeveer 9 euro per nacht. Dat geld ging naar mijn ouders om eten te kopen voor het hele gezin. Gelukkig woon ik sinds kort met steun van Terre des Hommes tijdelijk in een opvangcentrum. Met de intensieve therapie die ik hier krijg, kan ik mijn ervaringen verwerken en me voorbereiden op het schoolleven. Mijn ouders hebben een training gekregen zodat ze zelf voldoende geld voor ons gezin kunnen verdienen. Ook leren ze van maatschappelijk werkers hoe ze beter voor mijn broertjes en zusjes kunnen zorgen. Binnenkort ga ik terug naar school. Ik droom ervan om verpleegkundige te worden.’

Lezen en schrijven leer je niet in een bordeel, dat leren kinderen op school, in een veilige omgeving. Met goed onderwijs, opvang en therapie om hun prostitutieverleden te verwerken geven we kinderen zoals Paula een toekomst om weer naar uit te kijken. 

Wilt u ook kinderen zoals Paula helpen?

Lees meer over onze aanpak seksuele uitbuiting in Oost-Afrika>>

*Om slachtoffers van seksuele uitbuiting te beschermen brengen wij hen niet herkenbaar in beeld. Het meisje op de foto is slachtoffer, maar komt niet in het artikel voor.

Share this:

Related stories