Voedselschaarste is een groot probleem in de provincie Svay Rieng, in het Zuidoosten van Cambodja. De grond in deze regio is onvruchtbaar en de natuurlijke bronnen schaars, waardoor veel boeren en agrarische gemeenschappen hier een zeer moeizaam bestaan leiden. Vaak is er maandenlang nauwelijks voedsel omdat oogsten regelmatig mislukken als gevolg van langdurige droogte of overstromingen. Veel mensen trekken met hun kinderen naar grote steden in de hoop daar werk te vinden. Anderen trekken zelfs naar de grens met Thailand en Vietnam en starten daar een klein bedrijfje. Om het tij te keren heeft Terre des Hommes in 2013 met partnerorganisatie Santi Sena Organization (SSO) meer dan
600 arme gezinnen in 15 dorpen geholpen in hun levensonderhoud te voorzien. Met de hulp zijn bijna 900 kinderen gebaat. Eén van die kinderen is Chanry. 

Kinderrechten

Niet te oud om te leren 

Voeun Chanry is 17 jaar en woont met zijn ouders en oudere zus in een zeer bescheiden huisje. Twee andere broers hebben werk gevonden buiten de regio. Ondanks zijn leeftijd zit hij nog maar in groep 7. Zijn ouders verdienden nog geen 2 dollar per dag met het oogsten van Maleleuca-bladeren, waar huidverzorgingsproducten van worden gemaakt. Om zijn ouders te helpen bleef Chanry regelmatig weg van school waardoor hij regelmatig bleef zitten. SSO besloot het gezin drie jaar geleden te helpen door apparatuur aan te schaffen waarmee ze zelf Maleleuca-olie konden maken.

Kruidenierswinkeltje

Daarnaast kregen ze een startkapitaaltje van $500 in de vorm van een microkrediet uit middelen van de zogenoemde Self Help Groups. Hierbij sparen mensen in een gemeenschap gezamenlijk geld om daar investeringen mee te doen. Als aanvulling op dit inkomen verbouwen ze ook rijst en runnen ze een kruidenierswinkeltje. Met dat geld kan Chanry zijn school vervolgen. In de toekomst zou hij graag zelf voor de klas staan. Inmiddels hebben Chanry’s ouders hun huisje kunnen renoveren en ziet hun bestaan er een stuk rooskleuriger uit. 

Effectieve samenwerking in grensgebied Vietnam  

Op zoek naar werk reizen veel inwoners van de provincie Svay Rieng, vaak met hun kinderen, naar de grens met Vietnam. Kinderen gaan vaak illegaal de grens over waar ze een makkelijke prooi vormen voor mensenhandelaren en andere criminelen. Santi Sena Organization (SSO) is in 2013, samenwerkingen aangegaan en heeft bestaande samenwerkingen verstevigd met Cambodjaanse autoriteiten in het grensgebied en in Vietnam. Hierdoor is het SSO meer dan ooit gelukt om veel kinderen terug te halen uit Vietnam en weer in Cambodja naar school te laten gaan. Mede dankzij intensieve voorlichtingsactiviteiten is het geweld tegen de kinderen door de Vietnamese politie ook flink afgenomen.  

Share this:

Related stories