1 jaar na ‘Sweetie’: webcamkindersekstoerisme staat op de kaart, maar er moet nog veel gebeuren

Vandaag is het precies één jaar geleden dat we ons onderzoek naar de aard, omvang en gevolgen van webcamkindersekstoerisme publiceerden. Met behulp van het virtuele Filipijnse meisje ‘Sweetie’ ontmaskerden we in slechts twee maanden tijd meer dan duizend plegers van webcamseks met kinderen. Het onderzoek zorgde sindsdien voor wereldwijde verontwaardiging. “De eerste veroordeling vorige maand was een belangrijke doorbraak, maar er moet nog veel meer gebeuren om te voorkomen dat webcamkindersekstoerisme niet alsnog uitgroeit tot een hardnekkige industrie”, aldus projectleider Hans Guijt.

 

Terre des Hommes pakt seksuele uitbuiting aan

Vrijwel alle bekende media waaronder grote TV-zenders als NOS, BBC, CNN en Al Jazeera berichtten over het ‘Sweetie’ onderzoek. Zo werden in totaal maar liefst een miljard mensen bewust gemaakt van het bestaan van webcamseks met kinderen. Bijna 550.000 mensen tekenden de petitie via Avaaz die ons helpt om druk uit te oefenen op regeringen zodat zij kinderen beschermen. Ook won het ‘Sweetie’ onderzoek meerdere belangrijke reclameprijzen voor haar unieke aanpak, waaronder de ‘Lion d’Or’ in Cannes.

Hoog op de agenda

Maar nog belangrijker: politie en overheden zetten eerste stappen om het probleem bij de wortels aan te pakken. Webcamkindersekstoerisme is op de kaart gezet bij de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties en staat hoog op de agenda bij diverse nationale politieautoriteiten. Ook is Terre des Hommes in gesprek met opsporingsinstanties zoals Europol en Interpol over onze opsporingsmethode en werkt de Filippijnse overheid momenteel aan het aanpassen van haar wetgeving om kinderen beter te beschermen tegen online seksuele uitbuiting.

Twee arrestaties, één veroordeling

Eind oktober verwelkomden wij de eerste veroordeling voor contact met Sweetie, een doorbraak in de strijd tegen webcamseks met kinderen. De man, een 37-jarige Australiër, was één van de duizend personen uit 72 landen die het onderzoeksteam vorig jaar met naam en toenaam wist te identificeren. Alle namen werden toen overgedragen aan de internationale opsporingsdienst Interpol, die de lijst vervolgens deelde met de politie in verscheidene landen. Ook werd het afgelopen jaar een man uit Polen gearresteerd, deze zaak loopt nog. Van de twintig Nederlanders die uit het onderzoek naar voren kwamen, zijn er momenteel twee zaken in onderzoek.

Tijd voor proactieve opsporingsmethodes

Al met al goede eerste stappen. Maar het is nog lang niet genoeg. “Ondanks de wereldwijde verontwaardiging over webcamkindersekstoerisme hebben overheden nog geen effectieve maatregelen ingevoerd om het probleem echt aan te pakken. Hierdoor gaan daders nog steeds vrijuit. Terre des Hommes heeft met ‘Sweetie’ aangetoond dat het opsporen van daders van webcamseks met kinderen relatief eenvoudig is. Nu is het tijd dat nationale en internationale overheden proactieve opsporingsmethodes inzetten. Kinderen die slachtoffer zijn van seksueel misbruik doen zelden of nooit aangifte en de politie dient veel actiever in te zetten op het voorkomen van dergelijke misdrijven tegen kinderen. Vooral op het gebied van preventie valt er een wereld te winnen”, aldus Hans Guijt.

Kijk voor meer informatie over webcam kindersekstoerisme op www.terredeshommes.nl/sweetie

 

 

Share this:

Gerelateerd nieuws