205 dakloze meisjes gered in Oeganda

Terre des Hommes heeft in 2015 in Oeganda 205 dakloze meisjes gered. Daarvan waren 50 meisjes slachtoffer van kinderprostitutie. De meisjes werden opgevangen door partnerorganisatie St. Elizabeth Girls' Home in Kampala. Dankzij de goede opvang en beroepsopleidingen heeft een groot deel van de meisjes inmiddels een baan en is financieel zelfstandig.   

 

Terre des Hommes pakt seksuele uitbuiting aan / Kinderprostitutie

Lokaal netwerk van groot belang 

De meisjes konden worden opgevangen dankzij een groot lokaal netwerk van politie, kerk, lokale overheden en maatschappelijke organisaties dat Terre des Hommes heeft opgebouwd in de afgelopen jaren. Samen met dit netwerk van lokale organisaties konden de meisjes worden opgespoord en doorverwezen naar het opvanghuis. Ook zorgden voorlichtingscampagnes op lokale televisiezenders en posters ervoor dat meisjes zelf aanklopten bij het tehuis. De sociaal werkers van St. Elisabeth Girls' Home zochten ook zelf op bekende hotspots voor seksuele uitbuiting.         

Psychosociale hulp en beroepsopleiding 

De meisjes krijgen psychosociale hulp en begeleiding in het opvanghuis. St. Elizabeth Girls' Home zorgt ook voor professionele hulp en therapie voor de slachtoffers van seksuele uitbuiting. De meeste meisjes volgen daarnaast een beroepsopleiding. Eind 2015 hadden al 47 meisjes werk gevonden, bijvoorbeeld als kleermaker of kapper. Deze meisjes kunnen inmiddels in hun eigen levensonderhoud voorzien en sommigen zijn met hun eigen inkomen zelfs in staat ook voor hun broertjes of zusjes te zorgen.   

Kinderhandel 

In Oeganda zijn veel kinderen slachtoffer van kinderhandel, met name op het platteland waar weinig kansen zijn om uit de armoede te ontsnappen. De hoofdstad Kampala heeft grote aantrekkingskracht, men denkt dat daar meer mogelijkheden zijn en dat het leven er beter is. Kinderhandelaren maken daar handig gebruik van door valse beloftes te doen aan kinderen of hun ouders. Eenmaal in de hoofdstad worden kinderen gedwongen om op straat als bedelaar of prostituee te werken. De kinderen die hieruit weten te onstnappen hebben geen familie in de stad en belanden meestal ook op straat.       

Terre des Hommes helpt slachtoffers van deze uitbuiting met reïntegratie, en met rechtshulp zodat kinderhandel niet ongestraft blijft. Inkomensverbetering van de families van deze kinderen, zorgt ervoor dat de prikkel om te migreren afneemt.

Share this:

Gerelateerd nieuws