209 huisslaafjes in sloppenwijken van Kampala ontdekt

Tijdens een onderzoek naar kinderarbeid in de sloppenwijken van de Oegandese hoofdstad Kampala heeft Terre des Hommes partner Platform for Labour Action (PLA) 209 huisslaafjes ontdekt. PLA ontdekte tijdens het onderzoek ook 52 slachtoffers van andere vormen van kinderarbeid. 

Terre des Hommes strijdt tegen kinderarbeid

60% slachtoffer van kinderarbeid

In Kampala komt kinderarbeid vooral in de sloppenwijken voor. PLA heeft via huis-aan-huis onderzoek door getrainde vrijwilligers het kinderarbeid probleem in de sloppenwijken van Kampala’s binnenstad in kaart gebracht. In totaal zijn 893 kwetsbare huishoudens geïdentificeerd, met 422 kinderen (245 meisjes en 177 jongens). Zestig procent van deze kinderen bleek het slachtoffer van kinderarbeid: 209 kinderen werkten als huisslaafje, 52 kinderen werden in andere vormen van kinderarbeid uitgebuit. 

Andere regio's van Oeganda

Terre des Hommes’ partner PLA richt zich binnen ons kinderarbeid programma op het bestrijden van de ergste vormen van kinderarbeid in verschillende regio’s van Oeganda. Het gaat zowel om kinderen die worden uitgebuit bij mijnactiviteiten, bijvoorbeeld in goudmijnen en steengroeves, als om kinderen, met name meisjes, die als huishoudslaafje werken.

Aanpak van kinderarbeid

Terre des Hommes vangt slachtoffers op en helpt hen om weer naar school te gaan of een vakopleiding te volgen. We geven voorlichting over de gevaren van kinderarbeid en helpen ouders om alternatieve inkomsten te genereren. We trainen politie en justitie, lobbyen bij de overheid om meer te doen tegen kinderarbeid en werken samen met lokale en internationale organisaties. De aanpak van Terre des Hommes is niet alleen gericht op kinderen die gedwongen zware arbeid verrichten, maar wil ook voorkomen dat kinderen in een uitbuitingssituatie terecht komen, via ondersteuning bij onderwijs of vakopleiding. 

Share this:

Gerelateerd nieuws