270.000 kinderen in Zuid-Soedan ondervoed

Voor miljoenen mensen in Zuid-Soedan dreigt de hongerdood. Naar schatting zijn minstens 270.000 kinderen in het land ondervoed. Terre des Hommes komt in actie om te voorkomen dat kinderen en hun familie omkomen van de honger.

Noodhulp

Sinds 20 februari hebben de Verenigde Naties in delen van Zuid-Soedan officieel de hongersnood uitgeroepen. Dat is een bijzondere maatregel, want dit was al zes jaar niet meer voorgekomen. Dit geeft de ernst van de situatie aan. Er is sprake van een hongersnood als in een regio meer dan 20% van de families letterlijk geen voedsel meer heeft (een “acuut voedseltekort”) en het sterftecijfer van kinderen onder de 5 jaar hoger is dan 4 sterfgevallen per 10.000 kinderen, per dag. Terre des Hommes biedt noodhulp aan kinderen en hun families in het zuiden van het land, dat op de rand van de hongersnood balanceert.

Voedselhulp in Yei

In Yei, een stad op het platteland van Zuid-Soedan, kunnen 100.000 mensen geen kant op. Door het gewapende conflict op het platteland rondom de stad zijn mensen naar de stad gevlucht. Tegelijkertijd kunnen de bewoners hun land buiten de stad niet bewerken. Hierdoor zijn grote voedseltekorten ontstaan en zijn de prijzen voor levensmiddelen enorm gestegen. Het is niet eenvoudig om de stad te bereiken, soms kan Terre des Hommes er alleen met een helikopter komen en hulp bieden. “We komen nu in actie om families in Yei te helpen, want als we wachten tot ook hier officieel een hongersnood wordt uitgeroepen zouden te veel kinderen al omgekomen zijn door de honger”, vertelt Steve Ringel van het Terre des Hommes noodhulpteam.

Als gevolg van de blokkade van de stad Yei, hebben de mensen geen toegang meer tot basis levensbehoeften. Terre des Hommes werkt met name aan toegang tot drinkwater en verbetering van de hygiëne, door reparatie van waterpompen en het zuiveren van water, wat vooral belangrijk is bij het voorkomen van cholera en diarree. Ook het uitdelen van hygiënepakketten (met bijvoorbeeld zeep, en waterzuiveringstabletten) en hygiënevoorlichting is daarbij essentieel: water is natuurlijk levensreddend, maar ook het voorkomen van diarree is levensreddend voor volwassenen en kinderen die door de honger verzwakt zijn. Daarnaast deelt Terre des Hommes aan families zaaigoed uit voor groente en gereedschappen, zodat ze in de stad groenten kunnen verbouwen.

Giro555

De samenwerkende hulporganisaties, waar Terre des Hommes onderdeel is, zijn een Nationale Actie gestart voor de slachtoffers van de hongersnood in Jemen, Noordoost-Nigeria, Somalië en Zuid-Soedan. In totaal lijden 20 miljoen mensen in deze en omringende landen aan ernstige ondervoeding. Giro555 komt in actie om miljoenen levens te redden.

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. www.giro555.nl

Dit zijn de hulporganisaties achter Giro555: Oxfam Novib, Nederlandse Rode Kruis, Cordaid Mensen in Nood, ICCO & Kerk in Actie, CARE Nederland, Plan Nederland, Save the Children, Stichting Vluchteling, World Vision, UNICEF Nederland en Terre des Hommes.

Red levens. Geef voor eten >>

Share this:

Gerelateerd nieuws