5 factoren van gedwongen kinderprostitutie in Kenia

De enige directe oorzaak van seksuele uitbuiting is een misbruiker.
Er zijn wel factoren die kinderen kwetsbaarder maken om uitgebuit te worden. 

 • 1. Er is grote vraag naar seks met kinderen. Mannen reizen naar en binnen Kenia op zoek naar jonge jongens en meisjes om seksueel uit te buiten. 
   
 • 2. In Kenia groeien veel kinderen op in armoede. Om te overleven gaan veel jonge kinderen aan het werk. Sommige van hen komen terecht in de seksindustrie, al dan niet met medeweten van de ouders. Jonge kinderen worden gedwongen hun lichaam te verkopen aan lokale klanten en buitenlandse toeristen.
   
 • 3. Seksuele kinderuitbuiting is een probleem dat al generaties plaatsvindt. Veel volwassenen zijn vroeger als kind ook slachtoffer geweest. Dat maakt het moeilijk voor veel mensen om het probleem te (h)erkennen. Sterker nog, in Kenia zijn er plekken waar meisjes op jonge leeftijd worden uitgehuwelijkt aan volwassen mannen. Conservatieve opvattingen over de rol van mannen en vrouwen stimuleren en gedogen seksueel misbruik van jonge kinderen door ouders. Dit zorgt ervoor dat er relatief weinig aangifte wordt gedaan, waardoor veel daders op vrije voeten blijven. Voor kindslachtoffers die zelf zijn misbruikt, ligt de drempel om aangifte te doen nóg hoger. Daarnaast worden daders niet altijd (zwaar) veroordeeld door de rechter.
   
 • 4. De particuliere sector moet meer worden betrokken bij het herkennen en aangifte doen van seksuele kinderuitbuiting. Veel gedwongen kinderprostitutie vindt plaats in café’s, winkels en hotels. Kinderen worden vervoerd door brommer-taxi chauffers (boda boda). Ondernemers en medewerkers zijn zich hier niet van bewust, waardoor ze daders niet altijd kunnen weren of aangifte van ze doen bij de politie.
   
 • 5. Volgens de wet is commerciële seksuele uitbuiting van kinderen verboden in Kenia. Helaas lijkt het naleven van deze wet een lage prioriteit te hebben voor de Keniaanse politiek. Vanuit de overheid worden relatief weinig middelen beschikbaar gesteld om het enorme probleem aan te pakken. Er zijn zelfs provincies zoals Kwale en Kilifi, die tot nu toe opzettelijk geen pogingen ondernemen om een beleid op te zetten tegen seksuele uitbuiting van kinderen. Dit blijft zonder gevolgen vanuit de overheid.
   

Samen kunnen we kinderprostitutie stoppen. Help je mee? 

Share this:

Gerelateerd nieuws