Acht kinderen gered tijdens mars tegen kinderhandel in Oeganda

Tijdens de ‘Journey of Hope’, een 18-daagse wandeltocht over 467 kilometer van Oeganda’s hoofdstad Kampala naar Karamoja, het district waar de meeste van Kampala’s straatkinderen vandaan komen, zijn acht straatkinderen gered. De kinderen zijn opgepikt en teruggebracht naar hun familie. Ook hebben ze financiële ondersteuning gekregen om weer naar school te kunnen gaan. 

Kinderhandel

Straatkinderen zijn slachtoffer van kinderhandel, omdat ze met valse beloftes naar de hoofdstad worden gelokt, waar ze uiteindelijk worden gedwongen tot kinderarbeid (inclusief bedelen) of seksuele uitbuiting. Terre des Hommes’ partner Dwelling Places organiseert de mars vooral om aandacht te vragen voor kinderhandel. Dat er tijdens de tocht ook slachtoffers konden worden geholpen, is een zeer welkome bijkomstigheid.

Steden trekken kinderen aan op zoek naar een beter leven 

De groeiende stedelijke gebieden, zoals Kampala, maar ook steden in Ethiopië, Kenia en Tanzania hebben een enorme aantrekkingskracht op migranten, ook op minderjarigen. Kinderen trekken naar deze gebieden in de hoop op een beter leven, economische kansen, of simpelweg in de hoop (weer) naar school te kunnen gaan. Maar helaas worden veel kinderen onder valse voorwendselen naar de steden gelokt, mooie beloftes, die in werkelijkheid uitmonden in kinderuitbuiting, door de alsmaar groeiende vraag naar goedkope arbeid en seks.

Strijd tegen kinderhandel in Oost-Afrika

Een kwart van alle slachtoffers van mensenhandel in Sub-Sahara Afrika is kind. Terre des Hommes richt zich in Oost-Afrika op het onderscheppen en beschermen van slachtoffers van kinderhandel en onveilige migratie. Daarnaast geven we voorlichting aan ouders en gemeenschappen, en betrekken we bedrijven (zoals busondernemingen) en lokale overheden bij het identificeren en aanpakken van kinderhandel. Op nationaal en regionaal niveau lobbyen we voor (betere) wetgeving en handhaving van die wetten.

Nu de rest nog...

Kinderen die slachtoffer zijn van uitbuiting, hebben bescherming en hulp nodig. Samen met onze partners en donateurs zorgen we dat kinderuitbuiting stopt. Deze acht kinderen konden worden gered. Nu de rest nog. Helpt u ook mee?

Lees meer meer over de aanpak van kinderhandel in Oost-Afrika >>

Share this:

Gerelateerd nieuws