Bangladesh wil kindhuwelijken in ‘bijzondere gevallen’ weer toestaan

Het parlement in Bangladesh wil in ‘bijzondere gevallen’ toestaan dat meisjes onder de 18 jaar trouwen. Dit is een grote tegenvaller in de strijd tegen kindhuwelijken in het land. Ondanks een dertig jaar oude wet die kindhuwelijken voor meisjes onder de 18 jaar en jongens onder de 21 jaar verbiedt is Bangladesh één van de landen met het hoogste aantal kindbruiden in de wereld.

Kindermisbruik

Het is niet duidelijk in welke ‘bijzondere gevallen’ kindhuwelijken volgens het wetsvoorstel toegestaan zijn. Premier Sheikh Hasina verklaarde dat een huwelijk voor het achttiende jaar wel toegestaan wordt in het geval van een ongewenste zwangerschap, of een situatie waarin een huwelijk de eer van het meisje en de familie kan redden in het zeer conservatieve Bangladesh.

Misbruik

Volgens de Child Rights Advocacy Coalition en de Girls Not Brides Alliantie, waar Terre des Hommes deel van uitmaakt, kan de wet makkelijk worden misbruikt door de vage definitie van de ‘uitzonderlijke gevallen’. Het wetsvoorstel leidt ertoe dat meisjes een groter risico lopen om slachtoffer te worden van huiselijk geweld, verkrachting en vroegtijdige zwangerschap. De Child Rights Advocacy Coalition en de Girls Not Brides Alliantie hebben een gezamenlijk statement tegen het wetsvoorstel uitgebracht en er is een actieve lobby campagne gestart om te voorkomen dat het wetsvoorstel wordt aangenomen.

2 op de 3 meisjes

Volgens een onderzoek van Unicef trouwen twee op de drie meisjes in Bangladesh voor hun achttiende verjaardag. Dit gebeurt vanwege armoede, gebrek aan onderwijs, sociale zekerheid en /of culturele overtuigingen. Maar kindbruiden zijn zowel lichamelijk als geestelijk nog niet klaar voor een volwassen relatie en de gevolgen ervan, zoals het dragen en baren van een kind. Bovendien stoppen jonge bruiden meestal met school en lopen ze extra risico om verhandeld te worden.

Hulp aan kindbruiden

Naast lobby en bewustwordingscampagnes met de Child Rights Advocacy Coalition en Girls Not Brides Alliantie, biedt Terre des Hommes als één van de weinige ngo’s in Bangladesh ook hulp aan meisjes die al getrouwd zijn. De eerste resultaten zijn hoopgevend. Zo besloot 78 procent van de 4.416 meisjes die Terre des Hommes in de eerste drie jaar van het zogenoemde IMAGE programma bereikte, hun zwangerschappen uit te stellen. Voorheen was dit nog 65 procent.

Bestrijden van geweld tegen meisjes

Bangladesh is één van de drie Aziatische landen waar Terre des Hommes binnen de Girls Advocacy Alliantie, een samenwerking tussen Plan Nederland, Terre des Hommes, Defence for Children - ECPAT en het Ministerie van Buitenlandse Zaken, inzet op het bestrijden van uiteenlopende vormen van geweld tegen meisjes en jonge vrouwen en het vergroten van hun economische participatie.

Belangrijke stakeholders zoals lokale overheden, de private sector, en lokale leiders op gemeenschapsniveau worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid voor meisjes en jonge vrouwen. Ook Nederlandse bedrijven worden aangespoord hun verantwoordelijkheid te nemen om goede werkomstandigheden voor jonge vrouwen te garanderen.

 

Share this:

Gerelateerd nieuws