FIFA, laat alle kinderen genieten van het WK

De FIFA staat onder grote druk om schoon schip te maken. Dat houdt veel meer in dan alleen het aanpakken van corruptie. WK’s worden keer op keer overschaduwd door misstanden zoals uitbuiting van kinderen, kinderarbeid en prostitutie. Nu is het moment om met een structurele aanpak te komen. Doorpakken dus.

Door Albert Jaap van Santbrink, directeur Terre des Hommes

 

Het wereldkampioenschap voetbal staat voor miljoenen mensen en kinderen symbool voor saamhorigheid, enthousiame, plezier en zelfs veiligheid. Samen genieten van een spannende wedstrijd met eeuwige collectieve roem en trots als inzet. Dat is wat voetbal idealiter zou moeten zijn. De corruptieschandalen bij de FIFA hebben van dit beeld weinig heel gelaten. Al jaren gaat de berichtgeving over zakkenvullerij en schimmige spelletjes waarbij een handvol mensen in Zürich zich verrijkt, mooie praatjes over fair play ten spijt.

Misstanden

Tegenover die verrijking staat een hoop ellende waarmee een veel grotere groep mensen te maken heeft. Tienduizenden - arme - volwassenen en kinderen in organiserende landen zoals Zuid-Afrika en Brazilië ondervinden nog dagelijks de negatieve effecten van de WK-eindrondes die daar zijn gehouden. In Rio zijn 75.000 kinderen slachtoffer van een gedwongen verhuizing voor de organisatie van het WK en die van de Olympische Spelen volgend jaar. Zij moeten zich tientallen kilometers verderop zien te redden, zonder compensatie, ver weg uit hun vertrouwde omgeving. Speelsteden trekken ook kinderen aan die op straat prullaria verkopen of zich aanbieden voor seks om wat geld te verdienen.

Beroofd van waardigheid

Kinderarbeid, kinderprostitutie en gedwongen verhuizingen beroven kinderen van hun waardigheid, ontwikkeling en rechten. De FIFA heeft zich tot nu toe blind getoond voor oproepen om bij de toewijzing van WK-eindrondes serieus iets met dit vraagstuk te doen. In de aanloop naar de verkiezing van een nieuwe FIFA-voorzitter was Michael van Praag de enige kandidaat die een vastomlijnd plan had om zaken als mensenrechten en corruptie ter hand te nemen. Dit gaat verder dan de FIFA's Sport for development projecten.

Internationale Dag tegen Kinderarbeid

De Internationale Dag tegen Kinderarbeid is een uitgelezen moment om hierbij stil te staan en mensenrechten ook binnen de FIFA hoog op de agenda te zetten. Het vertrek van Sepp Blatter is het moment om door te pakken en hervormingen door te voeren: dus geen WK als er kinderrechten worden geschonden. Mensenrechten en kinderrechten in het bijzonder moeten bij iedereen die ook maar iets bij de FIFA betekent op het netvlies staan. Hervormingen die een einde maken aan corruptie en mensen daadwerkelijk verenigt in plaats van ze uit elkaar te drijven. Het FBI-onderzoek tegen de FIFA alleen al draait om 150 miljoen dollar aan steekpenningen. Een bedrag waarmee je duizenden kinderen aan een beter bestaan kan helpen, bijvoorbeeld via onderwijsprogramma's en door te voorkomen dat ze worden uitgebuit. FIFA, Don't Look Away!

 

Share this: