Brandpunt+ over kinderprostitutie in Nederland

Voor velen onbekend en meestal totaal onzichtbaar: seksuele uitbuiting van minderjarigen in Nederland. De medewerkers van WATCH Nederland weten inmiddels wel hoe serieus dit probleem is. Brandpunt+ besteedt op dinsdag 8 mei aandacht aan dit probleem in een special over het werk van WATCH Nederland. 

Lokadvertenties

“Het maakt ze niks uit of ze seks hebben met een gedwongen tiener of een meerderjarige prostituee die er zelf voor kiest dit werk te doen.” Gideon van Aartsen voelt boosheid, niet alleen naar de uitbuiters die tieners tot betaalde seks dwingen, maar ook naar de onverschillige klanten. Van Aartsen is namens Terre des Hommes teamleider van de WATCH Nederland research unit.

Dit blijkt ook uit de reacties die WATCH Nederland ontvangt op lokadvertenties die zij op sekswebsites plaatsen. “Wanneer wij in het contact met de reagerende klanten aangeven dat we minderjarig zijn, wil 60 van de 84 mannen toch afspreken”. In de uitzending van Brandpunt+ valt te zien hoe Eva, in het verleden zelf slachtoffer van gedwongen prostitutie en nu werkzaam voor WATCH Nederland, lokadvertentieteksten helpt opstellen, die dank zij haar ervaring exact lijken op de advertenties die loverboys plaatsen.

"Zo’n jongen zal je kind maar zijn, dit moet stoppen”

Fier bemant het WATCH Nederland Meldpunt en ontvangt via chat, mail en telefoon informatie uit het hele land, van ouders die zich zorgen maken, taxichauffeurs, zorgverleners, hotelreceptionisten en docenten. De onderzoeksunit van Terre des Hommes gaat vervolgens met deze meldingen aan de slag en verzamelt zoveel mogelijk bewijs, dat bij het ontdekken van strafbare feiten aan de politie wordt  overgedragen. Onderzoekster Saskia de Jong, die ook in Brandpunt+ te zien is: “Laatst ontvingen we een melding over minderjarige jongensprostitutie in een ‘homo-ontmoetingsbos. Ik heb dat bos met het team van Brandpunt+ bezocht en ontdekte echt een schrijnende situatie. Zo’n jongen zal je kind maar zijn, dit moet stoppen”.

WATCH Nederland

Anderhalf jaar geleden is WATCH Nederland opgericht; een samenwerkingsverband tussen Terre des Hommes, Fier en het Centrum Kinderhandel Mensenhandel. WATCH Nederland zet zich met online rechercheurs en privédetectives in om seksuele exploitatie van minderjarigen, zoals loverboypraktijken, te stoppen en heeft al tientallen zaken overgedragen aan de politie.

De aflevering van Brandpunt+ was op dinsdag 8 mei om 21.00 uur te zien op NPO2.

> Bekijk hier de uitzending van Brandpunt+

> Lees meer over seksuele uitbuiting

Wilt u meer weten over WATCH Nederland of heeft u vermoedens van seksuele uitbuiting van minderjarigen?

 

Ga dan naar WATCH Nederland
Share this:

Gerelateerd nieuws