‘Corbino’ geeft gezicht aan kindersekstoerisme

Machtsmisbruik en uitbuiting, schuldgevoel en schaamte, opvang en perspectief: in de tentoonstelling ‘13 in een dozijn’ werpt fotograaf ‘Corbino’ (pseudoniem van Maarten Corbijn) nieuw licht op de vele gezichten van kindersekstoerisme. De tentoonstelling is vandaag in de Amsterdamse Beurs van Berlage geopend. Bij de opening kon initiatiefnemer Terre des Hommes nieuwe resultaten melden in de strijd tegen kinderprostitutie: in vier Aziatische landen blijkt een nieuwe bestrijdingsaanpak aan te slaan. Met de inzet van speciaal getrainde ‘detectives’ zijn in negen maanden 24 pedoseksuelen opgepakt. Zes daders zijn inmiddels tot celstraf veroordeeld. 

Terre des Hommes pakt seksuele uitbuiting aan

‘Corbino’ reisde door Zuidoost-Azië om de dagelijkse praktijk van seksuele uitbuiting in beeld te vangen, zonder de anonimiteit van de slachtoffers te schaden. In dertien beelden toont hij de neerwaartse spiraal van armoede en uitzichtloosheid waardoor kinderen in de prostitutie terecht komen. En toont hij de inspanningen om de slachtoffers op te vangen, te begeleiden en nieuw perspectief te geven.

De opdracht voor de fotoreportage maakt onderdeel uit van de brede strijd van Terre des Hommes tegen seksuele uitbuiting van kinderen. Een strijd waarin nieuwe resultaten geboekt worden. In Indonesië, de Filipijnen, India en Nepal begonnen in april 2014 door Terre des Hommes getrainde ‘detectives’ met het opsporen van en bewijs verzamelen tegen Westerse sekstoeristen en lokale pedoseksuelen. In deze landen gingen tot voor kort daders vaak vrij uit, mede door gebrek aan menskracht en kennis bij de lokale politie.

De detectives wisten in de eerste negen maanden 24 pedoseksuelen, veelal Westerse sekstoeristen met een strafblad, gearresteerd te krijgen. In zes gevallen leidde het vergaarde bewijs inmiddels tot een veroordeling. 93 betrokken kinderen konden worden opgevangen en begeleid bij het opbouwen van een nieuwe toekomst.

Zowel deze aanpak van kindersekstoerisme als ook de tentoonstelling ‘13 in een dozijn’ zijn financieel mogelijk gemaakt door de Nationale Postcodeloterij. De tentoonstelling zal vanaf morgen te zien zijn in het WTC Amsterdam en daarna onder meer in Eindhoven, Den Haag, Leeuwarden en Hoofddorp. Bezoek de tentoonstelling '13 in een dozijn' op een van de locaties.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Beurs van Berlage, Fotolab Kiekie en Letter Z Design.

 

Share this:

Gerelateerd nieuws