‘Cutting season’ bij de Kuria-stam is eindelijk voorbij

Het besnijdenis seizoen onder de Kuria bevolking in Tanzania is voorbij. Elk jaar worden in de maand december, tijdens de kerstvakantie, duizenden Kuriameisjes besneden. Terre des Hommes doet er alles aan deze culturele traditie te stoppen en ving dit jaar 557 meisjes op in een veilig tehuis. 

Met de start van de scholen vanaf 6 januari is het ‘cutting season’ officieel afgelopen. Wanneer het besnijdenis seizoen is afgelopen, zorgt het Masanga Center voor een feestelijke optocht voor de  meisjes die tijdens het Kuria besnijdenis seizoen tijdelijk in het Masanga Centre hebben gewoond, om zo beschermd te worden tegen het besnijdenisritueel. 

In totaal zijn ruim 557 meisjes  wekenlang in het centrum verbleven en hebben ze een dagprogramma gevolgd met bijlessen, seksuele voorlichting, weerbaarheidstraining, voorlichting over Female Genitale Mutilation (FGM) ofwel het besnijdenisritueel en sport en spel.

De feestelijke optocht- over de openbare weg - is het begin van de sluitingsceremonie van het Masanga centrum. Het centrum sluit zijn deuren omdat het traditionele besnijdenis seizoen tot eind december loopt, en de scholen begin januari weer open gaan. 

 

De meisjes kunnen in principe weer terug naar school om hun opleiding te vervolgen. In principe, want de meisjes mogen pas echt weg uit het centrum als hun ouders een overeenkomst ondertekenen waarin ze plechtig beloven hun dochters niet alsnog te besnijden. Voor de meisjes wiens ouders dit weigeren, wordt een alternatieve oplossing gezocht, zoals verblijf in een pleeggezin of een kostschool elders in Tanzania om ervoor te zorgen dat de meisjes veilig zijn en niet alsnog juist dat moeten ondergaan, waarvoor ze zijn gevlucht. 

Helaas zijn sommige ouders er zo van overtuigd dat een onbesneden meisje niet zwanger kan worden of ooit een man zal vinden dat ze er alles aan doen om hun dochter alsnog  te laten besnijden. 

Voor 22 meisjes was de sluitingsceremonie dit jaar een heel bijzondere, want het betekende meteen hun 'Alternatieve Overgangsritueel'. Meisjes die 3 achtereenvolgende jaren in het Masanga Centre hebben gezeten en het programma hebben gevolgd, zijn 'klaar' voor volwassenheid, zonder dat ze daarvoor genitaal worden verminkt. Voor deze meisjes worden rituele symbolen gebruikt die binnen de Kuria cultuur erg belangrijk worden gevonden, zoals het dragen van parasols en nieuwe jurken. Tijdens de processie, deze feestelijke optocht  scanderen de meisjes 'We zijn klaar om weer naar school te gaan".

> Lees hier waarom meisjes van de Kuria stam massaal worden besneden.

> Lees hier het artikel dat in het AD verscheen over ‘Cutting season’ in Tanzania.

 

Share this:

Gerelateerd nieuws