Dubbel succes in strijd tegen kindermisbruik in Nepal

Afgelopen weekend is een Canadese voormalig hoge VN functionaris gearresteerd op verdenking van kindermisbruik. Vorig jaar werd ook al een Duitser opgepakt in Nepal. Inmiddels is deze man veroordeeld tot 27 jaar cel. Een succes voor het Internationale Watch programma van Terre des Hommes.

Kindermisbruik

Arrestatie oud-VN functionaris in Nepal

Afgelopen weekend is een hoge oud-VN functionaris in Nepal gearresteerd op verdenking van kindermisbruik. Het betreft de 60-jarige Canadees Peter D, een bekend voorvechter voor kinderrechten binnen de wereld van de internationale hulpverlening. Hij werkte voorheen onder andere voor UN Habitat. Terre des Hommes kreeg in april 2017 in Nepal een eerste melding binnen betreffende misbruik door deze persoon, al was zijn identiteit nog niet bekend. Drie maanden geleden meldde een groep straatkinderen zich bij onze lokale medewerkers in Nepal met beschuldigingen. De verdachte bevond zich toen in het buitenland. Nadat hij in Nepal terugkeerde volgde een periode van twee weken waarin hij door onze lokale medewerkers is geschaduwd, in samenwerking met de Nepalese politie. Terre des Hommes heeft al haar informatie aan de politie overgedragen, wat tot de arrestatie leidde.

Veroordeling Duitse man

Vorige week is ook de 63-jarige Duitser Albert K. in Kathmandu veroordeeld tot 27 jaar cel. Deze kindermisbruiker werd vorig jaar juni op basis van informatie van Terre des Hommes in Kathmandu gearresteerd en zat sindsdien in voorarrest. Zijn veroordeling markeert het einde van een lange en intensieve periode van onderzoek en undercover activiteiten door Terre des Hommes en samenwerking met de Nepalese politie.

De minderjarige slachtoffers krijgen via Terre des Hommes psycho-sociale hulp en juridische ondersteuning in aanloop naar en tijdens de gerechtelijke procedure.

Meer prioriteit bij Nepalese overheid

De vergrijpen van beide personen zijn schokkend en triest. Terre des Hommes is verheugd over zowel de veroordeling als de arrestatie van afgelopen week en constateert dat de aanpak van sekstoeristen en kindermisbruikers die zich vergrijpen aan minderjarigen steeds meer prioriteit van de Nepalese overheid krijgt.

Inval in hotelkamer

Terre des Hommes werkt nauw samen met het Central Investigation Bureau (CIB) van de Nepalese politie en hielp onder andere met undercover werk om dossiers tegen de beide verdachten op te bouwen. De 63-jarige Duitser Albert K. werd door een politie-inval eind juni 2017 in zijn hotelkamer in Kathmandu op heterdaad betrapt met een minderjarige jongen. Het CIB arresteerde de kindermisbruiker en bracht het kind in veiligheid.

De naam van de Duitse verdachte werd eind 2016 in zijn hotel ontfutseld tijdens opnames voor het tv-programma ‘Bestemming...’ van de Nationale Postcode Loterij. De verdachte was op dat moment al in beeld bij het lokale, door Terre des Hommes getrainde opsporingsteam.

Internationale Watch Programma

De veroordeling is een succes voor het Internationale Watch programma van Terre des Hommes, dat gefinancieerd is door de Nationale Postcode Loterij. Projectleider Hans Guijt van Terre des Hommes: “Met dit geld konden wij in vier Aziatische landen (Nepal, Cambodja, Filippijnen en Indonesië) van 2014 tot 2016 lokale medewerkers van partnerorganisaties selecteren, opleiden en trainen om kindermisbruikers op te sporen en bewijs tegen hen te verzamelen”. De teams bestaan uit detectives, advocaten en maatschappelijk werkers. Zij bouwen bewijslast op tegen kindermisbruik, helpen slachtoffers bij aangifte en bieden rechtsbijstand, bescherming en ondersteuning. Dankzij het Terre des Hommes programma zijn in die periode 207 kinderen bevrijd, 78 arrestaties verricht en 25 kindermisbruikers veroordeeld.

Kindersekstoerisme in Azië

Elk jaar reizen vele toeristen vanuit de hele wereld naar Azië om seks te hebben met kinderen. Vanwege armoede en uit wanhoop laten ouders hun kinderen seks hebben voor geld. Sommige kinderen verkopen zelf hun lichaam, anderen worden misbruikt door buitenlanders die zich voordoen als weldoeners. Voor kindermisbruikers is de kans om veroordeeld te worden klein. Kinderen zijn te getraumatiseerd om aangifte te doen of te getuigen, soms is de familie afhankelijk van het geld dat via het kind wordt verdiend en het rechtssysteem is zwak.

Lees meer over Project Watch >>

Share this:

Gerelateerd nieuws