Een interview met Judith Flick: 'Boos maar niet machteloos'

Deze maand werd Judith Flick geïnterviewd voor Vrouw. Judith Flick zet zich als Programma Manager in voor Down to Zero. Samen met andere organisaties stoppen we seksuele uitbuiting en geven we kwetsbare kinderen een toekomst.

"Ik kwam zelf naar Nederland toen ik 10 was en mijn moeder was vluchteling," vertelt Judith. "Ik kan me absoluut niet spiegelen aan de ellende van de mensen die ik in mijn werk tegenkom, maar door mijn lange ervaring in het buitenland kan ik me in veel situaties verplaatsen." 

Terug naar nul is de letterlijke vertaling van het ambitieuze programma Down to Zero. Terre des Hommes werkt hierin samen met Plan International Nederland, Defence for Children - EPCAT, Free a Girl en ICCO Cooperation om commerciele seksuele uitbuiting van kinderen uit te bannen in tien landen in Azië en Latijns-Amerika. 

"Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken en Nederlandse bedrijven werken mee. En we hebben contact met politie, justitie, mensenrechtenorganisaties en lokale gemeenschappen. Seksuele uitbuiting van kinderen moet echt worden verbannen uit de wereld. Kinderen zijn voor het leven beschadigd, daar word ik nog steeds boos om. Gelukkig ben ik niet machteloos. Samen kunnen we kwetsbare kinderen een nieuwe toekomst bieden." 

Grote stappen

Daar moet steeds opnieuw aan gewerkt worden. "Soms vraag ik mij ook af of we snel genoeg vooruitgang boeken, want na al die jaren worden kinderrechten nog steeds geschonden. Maar we hebben al grote stappen kunnen zetten in het profesionaliseren van de hulp. Ik ben trots op wat we bereikt hebben, maar we moeten dit soort diepgewortelde problemen elke dag opnieuw onder ogen zien. En dat kan alleen als je samenwerkt. Gelukkig zien steeds meer organisaties dat in. Kijk maar naar Down to Zero." 

Lees het gehele interview met Judith Flick hier. 

Down to Zero

Wereldwijd zijn twee miljoen kinderen slachtoffer van commerciële seksuele uitbuiting. In een alliantie genaamd Down to Zero werken Terre des Hommes, Plan International Nederland, Defence for Children – ECPAT, Free a Girl en ICCO Cooperation samen om commerciële seksuele uitbuiting van kinderen in tien landen in Azië en Latijns-Amerika uit te bannen in 2020. Down to Zero wordt uitgevoerd in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het vijfjarige programma (2016-2020) stelt kinderen en jongeren in staat zelf voor hun rechten op te komen, helpt gemeenschappen hun kinderen beter te beschermen tegen commerciële seksuele uitbuiting en verbetert en implementeert relevant beleid en wet- en regelgeving in de tien landen. Ook werkt de alliantie samen met het bedrijfsleven, zoals de toeristische sector. 

 

Share this:

Gerelateerd nieuws