Extra geld voor noodhulp Terre des Hommes aan Syrische vluchtelingen

Minister Ploumen maakte vandaag bekend dat Nederland in totaal 21 miljoen euro extra geeft voor noodhulp aan Syrische vluchtelingen. Daarvan zal 12 miljoen besteed worden via een groep samenwerkende Nederlandse organisaties, waarvan ook Terre des Hommes deel uitmaakt. Terre des Hommes krijgt een miljoen euro om noodhulp te verlenen aan Syrische vluchtelingen en Syrië en Jordanië.

Noodhulp

Voedselhulp en medische hulp

Terre des Hommes is al enkele jaren actief in de regio met noodhulp gericht op slachtoffers van het geweld in Syrië en Irak. Het geld van Buitenlandse Zaken zal besteed worden aan twee projecten. Het ene project betreft directe voedselhulp aan de bevolking in de Syrische stad Idleb, waar grote aantallen vluchtelingen naartoe zijn getrokken. Terre des Hommes werkt hierbij nauw samen met de Syrische Rode Halve Maan, onderdeel van de Internationale Rode Kruis organisatie. Het andere project betreft steun aan een medische post gespecialiseerd in de moeder en kind gezondheidszorg in Jordanië in een stad die eveneens overspoeld is door Syrische vluchtelingen. Deze hulp is hard nodig. Zo zijn er bijvoorbeeld veel vrouwen met baby's waarvan de borstvoeding is gestopt, niet alleen door een tekort aan voedsel maar ook door de stress en het trauma van het geweld en de vlucht. De organisaties die samen de noodhulp gaan verlenen zijn Terre des Hommes ICCO, ZOA, Stichting Vluchteling, Cordaid, WorldVision, Dorcas, Oxfam Novib, Save the Children en Warchild.

147 miljoen

De rest van het geld dat Buitenlandse Zaken beschikbaar stelt gaat naar het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP), 2 miljoen naar VN Relief and Work Agency (UNRWA) voor de opvang van Palestijnse vluchtelingen in Syrië zelf en naar het Rode Kruis. De totale Nederlandse bijdrage voor Syrische vluchtelingen komt daarmee op 147 miljoen euro. Daarbij zit ook al de in december toegezegde extra bijdrage van 12 miljoen euro aan het WFP. Ploumen legt de bijdrage dinsdag formeel vast op een internationale donorconferentie in Koeweit.

 

Share this:

Gerelateerd nieuws