FIFA benoemt Terre des Hommes tot lid adviesraad mensenrechten

De FIFA heeft Terre des Hommes aangesteld als lid en medeoprichter van haar nieuwe adviesraad voor mensenrechten, zo maakte de wereldvoetbalbond vandaag bekend. De wereldvoetbalbond heeft de raad opgericht naar aanleiding van onderzoek en aanbevelingen door Harvard professor John Ruggie, in opdracht van de FIFA. Naast Terre des Hommes maken nog zeven andere organisaties, waaronder de VN en Coca-Cola, deel uit van de adviesraad.

Kinderrechten

Ignacio Packer van de Terre des Hommes Internationale Federatie: “We zijn verheugd dat de FIFA belangrijke stappen neemt om mensen- en kinderrechten voor, tijdens en na grote sportevenementen te waarborgen. In de toetreding van de adviesraad voor mensenrechten zal Terre des Hommes op onafhankelijke wijze haar expertise op het gebied van kinderrechten met betrekking tot het werk van FIFA inbrengen”. Daarnaast is het ook een manier om het werk van FIFA kritisch te blijven volgen.

De nieuw ingestelde adviesraad bevat vertegenwoordigers van Adidas, Shift, Terre des Hommes, Transparency International Germany, FIFpro, VN vertegenwoordiger Mensenrechten, Coca-Cola en Building and Wood Workers’ International. De raad komt twee keer per jaar bijeen, 13 maart 2017 is de eerste keer. Na elke bijeenkomst worden de aanbevelingen openbaar gemaakt.

Children Win

Kinderen mogen nooit de dupe zijn van grote sportevenementen zoals een Wereldkampioenschap Voetbal of Olympische Spelen. Toch worden bij grote sportevenementen elke keer weer kinderen van straat gejaagd, uit hun huizen gezet en verslechtert of verdwijnt hun onderwijs, omdat er geld gaat naar de bouw van stadions, infrastructuur en accommodatie.  Terre des Hommes vraagt met de internationale campagne ‘Children Win!’ aandacht voor de sociale gevolgen van grote sportevenementen voor kinderen uit arme gemeenschappen. Ze pleit ervoor dat kinderrechten een vaste plek krijgen in het toewijzingsproces van een Olympische Spelen of WK Voetbal en dat de gaststeden en -landen contractueel verplicht worden deze rechten te beschermen.

WK Voetbal in Qatar

De FIFA kreeg felle kritiek te verduren toen de slechte behandeling van arbeidsmigranten tijdens de voorbereiding van de finale van het WK voetbal 2022 in Qatar het nieuws haalden. Hierop gaf de FIFA John Ruggie opdracht om onderzoek te doen naar mogelijkheden om respect voor mensenrechten in haar wereldwijde activiteiten te waarborgen. Ruggie stelde dat de bond haar invloed - net als bij commerciële belangen - kan en moet aanwenden om mogelijke schendingen van mensenrechten aan te pakken.

Share this:

Gerelateerd nieuws