Filippijnen wil gevangenisstraf voor kinderen vanaf 9 jaar

In de Filippijnen is een wetsvoorstel ingediend om de minimale leeftijd om kinderen strafbaar te stellen te verlagen van 15 jaar naar 9 jaar.  Het voorstel komt van bondgenoten van president Duterte.

Kinderrechten

De nieuwe president pakt sinds zijn aantreden in juni vorig jaar criminaliteit op een omstreden manier aan. Zo laat hij drugsdealers op straat doden door doodseskaders waarbij al 31 kinderen zijn vermoord. Duterte beloofde in zijn verkiezingscampagne onder andere een einde te maken aan de inzet van minderjarigen als drugskoeriers. Het verlagen van de minimumleeftijd voor gevangenisstraf zal volgens hem ouders afschrikken om kinderen in te zetten voor criminaliteit.

Kinderen zijn slachtoffer, geen dader

Terre des Hommes maakt zich grote zorgen om het wetsvoorstel. Kinderen die in de criminaliteit of prostitutie belanden zijn slachtoffers van uitbuiting. Deze wetswijziging zorgt ervoor dat kinderen die bijvoorbeeld tot prostitutie worden gedwongen niet als slachtoffer, maar als dader worden beschouwd.

Schending van kinderrechten 

Het wetsvoorstel schendt het VN-Kinderrechtenverdrag. Kinderrechtenexpert Hilde Neels van Terre des Hommes: “Dit verdrag is ook door de Filippijnen ondertekend. Het stelt dat kinderen onder de twaalf nooit onder het normale strafrecht mogen vallen. Het uitgangspunt hierbij is dat kinderen de consequenties van hun daden nog niet volledig kunnen overzien, zeker niet als zij worden gedwongen door een volwassene.”

Gevangenisstraf schaadt kinderen  

Kritische Filipijnse politici wijzen er bovendien op dat kinderen achter tralies worden beschadigd voor het leven en de maatregel een tegenovergesteld effect zal hebben. Door kinderen op zo’n jonge leeftijd naar de gevangenis te sturen en op te laten groeien tussen ervaren criminelen is de kans groot dat zij getrainde misdadigers worden.

Child Justice Advocacy Group

De Child Justice Advocacy Group, een groep NGO’s  waar Terre des Hommes onderdeel van uitmaakt, heeft een gezamenlijk statement tegen het wetsvoorstel uitgebracht. Het statement is aan Filippijnse parlementsleden overhandigd en er is een actieve lobby campagne gestart om te voorkomen dat de minimumleeftijd om kinderen strafbaar te stellen wordt verlaagd. Volgens de Child Justice Advocacy Group gaat dit wetsvoorstel het misdaadprobleem niet oplossen.


 

Share this:

Gerelateerd nieuws