Filippijnse politie geeft bestanden van online kindermisbruikers vrij

De Filippijnse politie geeft de bestanden vrij die zij anderhalf jaar geleden in beslag nam bij een politieactie tegen een cyberseks bende die webcamseks shows met kinderen aanbood. Politiediensten in een groot aantal Westerse landen kunnen nu beginnen met het opsporen van online kindermisbruikers die betaalden voor de seksshows.

Seksuele uitbuiting

In een korte documentaire, gemaakt door journalist Peter Dupont en regisseur Jacco Groen voor het Terre des Hommes Sweetie project, is de kijker getuige van undercover operaties van de Filippijnse politie tegen cyberseks met kinderen. De politie lokaliseert en infiltreert organisaties die zich bezighouden met webcamseks met kinderen en pakt deze vervolgens zo snel mogelijk aan.

12 kinderen gered bij politie inval

Eén van deze undercover operaties leidde in 2015 tot een politie inval in een ‘webcamsekshuis’ in Iligan, in het zuiden van de Filippijnen. Bij deze inval werden twaalf kinderen gered, vijf mensen gearresteerd en verschillende computers in beslag genomen. Tot op de dag van vandaag is dit nog steeds de grootste politieactie tegen dit soort kindermisbruik in de Filippijnen.

Gegevens van ‘klanten’ uit de hele wereld

De computers bevatten informatie over honderden ‘klanten’ van dit ‘webcamsekshuis’ uit ondermeer Nederland, de VS, Australië, België, Denemarken, Noorwegen, Frankrijk, Italië en Duitsland. Onlangs gaf de Filippijnse rechter toestemming aan de nationale politie om de computerbestanden te onderzoeken. Dit betekent dat de informatie over deze medeplichtigen van online kindermisbruik nu beschikbaar is voor de politie in alle betreffende landen.

Pak de vraagkant aan

In de documentaire wordt het onderzoek en de uiteindelijke reddingsoperatie van de politie in beeld gebracht. De documentaire roept opsporingsdiensten op om in onderzoek naar online kindermisbruik niet alleen te focussen op de kinderen die slachtoffer zijn en hun uitbuiters, maar ook op de klanten. De klanten zijn immers de belangrijkste oorzaak van groeiende handel in webcamseks met kinderen. Zolang er vraag is zal het fenomeen blijven bestaan.

‘Sweetie 2.0: webcamseks met kinderen de wereld uit’

Het delen van deze ‘klantbestanden’ met opsporingsambtenaren in andere landen maakt internationale vervolging mogelijk en is een belangrijke stap in het aanpakken van de vraagkant. Met het project ‘Sweetie 2.0: webcamseks met kinderen de wereld uit’ ontwikkelt Terre des Hommes bovendien software die gericht is op de aanpak van de vraagkant. Samen met nationale en internationale specialisten wordt een wereldwijd toepasbaar softwaresysteem ter bestrijding van webcamseks met kinderen ontwikkelt dat potentiële daders in chatrooms herkent en afschrikt. Het project wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Lees meer over 'Sweetie 2.0: Webcamseks met kinderen de wereld uit' >>

Bekijk de korte versie van de documentaire hier:

 

Share this:

Gerelateerd nieuws