Filippijnse politie pakt Amerikaan op voor webcamseks met kinderen

In Manila heeft de Filippijnse politie een 53-jarige Amerikaan opgepakt die op grote schaal webcamseksshows met kinderen maakte voor betalende klanten over de hele wereld. De Amerikaan werd op heterdaad betrapt toen de politie zijn huis binnenviel. Bij de inval bevrijdde de politie twee meisjes van 9 en 11 jaar.

Terre des Hommes pakt seksuele uitbuiting aan

De twee meisjes zijn direct naar een opvanghuis gebracht waar zij hulp en therapie krijgen. De politie trof in het huis van de Amerikaan onder andere computers en fotoalbums met kinderporno, kinderondergoed en seksspeeltjes aan. Op het moment dat de politie het huis binnenviel probeerde de man bestanden van de computers die open stonden te deleten. De politie kwam de man op het spoor via een internationale betaalprovider, die een verdachte transactie meldde bij een Amerikaanse internetprovider.

Ouders vaak betrokken

Webcamseks met kinderen komt veel voor in de Filippijnen. Het is een makkelijke manier voor de arme bevolking om geld te verdienen. De internetverbindingen zijn goed, er wordt Engels gesproken en men denkt ten onrechte dat deze vorm van misbruik minder schadelijk is voor de kinderen. In veel gevallen zijn ouders of hele buurten betrokken bij de ‘seksshows’ voor betalende klanten uit de hele wereld. Men houdt elkaar de hand boven het hoofd, omdat er veel geld mee verdiend wordt. Hierdoor is het moeilijk voor de politie om deze vorm van kinderuitbuiting aan te pakken.

Buitenlander maakt zaak bijzonder

Hans Guijt, Sweetie projectleider van Terre des Hommes, is niet verbaasd over de arrestatie, maar vindt de zaak wel opvallend: “Het bijzondere aan deze zaak is dat het hier niet om een lokaal netwerk van ouders en buurtgenoten gaat, maar een buitenlander die een netwerk kan runnen. De man had ook zeer veel kennis van IT en maakte gebruik van  geavanceerde technieken om de seksshows ongemerkt te livestreamen. Hij werkte dan ook al meer dan twee jaar als systeembeheerder in de Filipijnen.” Volgens Guijt zijn er weliswaar sinds 2012 diverse individuen op de Filippijnen gearresteerd maar tot op heden nog niemand veroordeeld voor deze vorm van seksuele uitbuiting van kinderen. Dit als gevolg van de overbelasting van het Filippijnse rechtssysteem. Dat baart hem zorgen. “Te veel mensen op de Filippijnen denken nog steeds dat zolang niemand is veroordeeld er kennelijk geen sprake is van een ernstig misdrijf”.

Sweetie stopt vraag naar webcamseks met kinderen

Terre des Hommes toonden in 2013 de aard en omvang van dit probleem al aan met het Sweetie onderzoek. Met een virtueel Filippijns meisje werden toen in twee maanden tijd werden meer dan 1.000 daders van webcamseks met kinderen ontmaskerd. Op basis van dit succes ontwikkelt Terre des Hommes nu met een team van experts een chatbot die duizenden chatrooms tegelijk kan monitoren en online kindermisbruikers herkent en afschrikt. Op deze manier wil Terre des Hommes de vraagkant aanpakken. Het project 'Sweetie 2.0: webcamseks met kinderen de wereld uit' wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Lees meer over 'Sweetie 2.0: Webcamseks met kinderen de wereld uit' >>

Share this:

Gerelateerd nieuws