Geef vluchtkinderen een beschermde omgeving

Vluchtkinderen die naar Europa willen komen, moeten te allen tijde een beschermde omgeving krijgen, zegt kinderhulporganisatie Terre des Hommes. Er zijn humanitaire corridors nodig die kinderen (en hun familie) meer veiligheid geven, zowel in Europa, de landen van herkomst als landen waar ze doorheen reizen. Door het sluiten van Europese binnengrenzen zoals sommige landen nu doen nemen de gevaren voor kinderen toe. Hierdoor raken ze alleen maar verder van huis en worden ze in de handen gedreven van mensensmokkelaars.

 

Noodhulp / Vluchtelingen

Situatie onveiliger

Terre des Hommes trekt zich al jaren het lot aan van ontheemde kinderen, die extra kwetsbaar zijn voor uitbuiting. Daarbij richt de organisatie zich op kinderen die hun woonplaats hebben moeten verlaten en slachtoffers van kinderhandel. Binnen Europa biedt de kinderrechtenorganisatie in diverse landen hulp aan kinderen uit met name het Midden-Oosten en Afrika. Als Europese landen zoals Hongarije nu aan de grens met Servië obstakels opwerpen, wordt de situatie van vluchtelingen alleen maar onveiliger, stelt de kinderhulporganisatie.

Fundamentele rechten

'Deze kinderen hebben fundamentele rechten, zoals ieder mens: recht op bescherming, recht op voedsel, onderdak en psychologische en psychosociale hulp’, zegt Menno Gibson, programmamedewerker van Terre des Hommes. 'Veel kinderen zijn ondervoed en getraumatiseerd doordat ze bloot hebben gestaan aan misbruik en geweld. Een veilige omgeving is wel het minste wat we deze vluchtelingen kunnen bieden.'

Campagne

Via de campagne Destination Unknown komt Terre des Hommes op voor kinderen die om uiteenlopende redenen hun geboortegrond vaarwel hebben moeten zeggen: kinderen die armoede en honger ontvluchten of aan oorlogsgeweld proberen te ontkomen. Gibson: ‘Europese regeringen zijn het aan hun stand verplicht om deze kinderen bescherming te geven. Dat kan alleen door eensgezind op te treden.’

Opvang in regio

De opvang in gebieden waar de vluchtelingen vandaan komen moet beter. Terre des Hommes juicht het toe dat het Nederland daar meer geld voor uittrekt, maar dat is nog niet voldoende. Europese regeringen en donoren moeten meer middelen vrijmaken. In het Midden-Oosten en Oost-Afrika loopt het voortbestaan van hulpprojecten gevaar doordat er geen geld meer is. Op dit moment ondersteunt Terre des Hommes programma’s op Sicilië, Libanon, Syrië, Jordanië en Noord-Irak. Via de Destination Unknown campagne is Terre des Hommes ook actief op Malta, Cyprus en in Griekenland en Egypte.

Lees meer over onze campagne Destination Unknown

Share this:

Gerelateerd nieuws